Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς «παροτρύνσεις» για γρήγορη λύση

«Ιστορική αποτυχία» εάν χαθεί η σημερινή «ευκαιρία» λέει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι Κύπριοι ηγέτες έχουν επιδείξει τεράστια αφοσίωση, υπομονή και επιμονή στην αναζήτηση μιας συμφωνίας για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και πιστεύω πραγματικά ότι μια επανενωμένη Κύπρος είναι τελικά εφικτή», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, σε μήνυμά του για τη χτεσινή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο φόντο της «συμβολής» που η Ουάσιγκτον διαμηνύει συνεχώς ότι θέλει να προσφέρει για λύση του Κυπριακού, ο Κέρι αναφέρθηκε και στους «δεσμούς φιλίας» μεταξύ των δυο χωρών, εξηγώντας ότι «δρούμε από κοινού για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Κύπρου, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μας, την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και τον περιορισμό της διάδοσης επικίνδυνων όπλων».

Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος επαφών Αναστασιάδη - Ακιντζί, ενώ εντείνονται διαρκώς οι «παροτρύνσεις» για κλείσιμο συμφωνίας τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικές είναι οι (καθημερινές πλέον) παρεμβάσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κατ' ουδένα τρόπο δεν λέω ότι γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αίσθησή μου και η εμπειρία μου από τις διεθνείς σχέσεις δείχνουν ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν είναι καλό για σας, ούτε για τους Κύπριους, ούτε για κάποιον που προσπαθεί να είναι χρήσιμος στην περιοχή. Ετσι, η περιοχή το χρειάζεται και (μια λύση) είναι τόσο κοντά που, εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα είναι μια ιστορική αποτυχία».

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τροφοδοτούν νέες αντιδράσεις και εκτιμήσεις και στο εσωτερικό της Κύπρου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό, υποστήριξε ότι «η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε πριν την πραγματοποίηση της (συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί - Μουν) διαψεύσθηκε πανηγυρικά», προσθέτοντας ότι «σωστά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να συζητήσει χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι θετικό. Το να πανηγυρίζουμε όμως γι' αυτό, είναι υπερβολικό και απαράδεκτο». Είπε, ακόμα, ότι στη συνάντηση «κανένα απολύτως βήμα δεν έγινε» στην κατεύθυνση της λύσης, αλλά και ότι η πραγματικότητα είναι ότι έχει παραχθεί πρόοδος «κυρίως λόγω της υιοθέτησης των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ», ωστόσο παραμένουν σημαντικά και δύσκολα ζητήματα που δεν έχουν συμφωνηθεί και για τα οποία «χρειάζεται η λήψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, κυρίως από την τουρκική πλευρά, για να ελπίζουμε σε λύση που θα γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε επιστολή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου άμεσα και πέρα από τις ήδη καθορισμένες συνεδριάσεις, για να ενημερωθούν τα κόμματα για την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και τις άλλες συναντήσεις Αναστασιάδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα(2017-05-11 00:00:00.0)
Πυκνές προσπάθειες για συνέχιση συνομιλιών(2016-12-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα(2016-08-31 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για συνέχιση των συνομιλιών(2016-05-28 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επαφή Αναστασιάδη - Μπάιντεν(2016-05-27 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών και ο Τουσκ στην Κύπρο(2016-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ