Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσο-αμερικανικές «επαφές» με φόντο σκληρή σύγκρουση

Γαλλικό βομβαρδιστικό που παίρνει μέρος στις μάχες στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Γαλλικό βομβαρδιστικό που παίρνει μέρος στις μάχες στη Μοσούλη
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η Ουάσιγκτον θα έκανε μεγάλο δώρο στους τρομοκράτες εάν υλοποιούσε τις απειλές της και τερμάτιζει τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία... Τότε δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λευκός Οίκος πήρε τους ενόπλους υπό την πτέρυγά του και πως ο ήλιος προβάλλει λαμπρός στο δρόμο των τρομοκρατών», σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ «είναι στα πρόθυρα» να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, ωστόσο, ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε αρχικά να μη δημοσιοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, αν και στη συνέχεια την ανακοίνωσε πρώτη μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Ο Κίρμπι δήλωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συζήτησαν για την κατάσταση στο Χαλέπι και τις ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο Φρανσουά Φιγιόν, Γάλλος πρώην πρωθυπουργός (επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί), παρατήρησε ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «εχθρό» στο πρόσωπο της Ρωσίας σε σχέση με τη Συρία και το πρόβλημα του ακραίου ισλαμισμού. Σημείωσε, έτσι, ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι μέρος «παγκόσμιας σύρραξης, με τον αληθινό εχθρό του παγκόσμιου πολιτισμού να μην είναι άλλος από τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό».

Συγκρούσεις στο Αν. Χαλέπι και έξω από τη Μοσούλη στο Ιράκ

Παράλληλα, εντείνονται οι μάχες στον πολιορκούμενο θύλακα του Ανατολικού Χαλεπίου, που ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς, με αποτέλεσμα το θάνατο 338 ανθρώπων τις τελευταίες βδομάδες, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και τον τραυματισμό άλλων 846, ανάμεσά τους 261 παιδιά.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε χτες τέσσερα αιτήματα: α) να σταματήσουν οι συγκρούσεις, β) να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος νοσοκομείων, γιατρών και νοσηλευτών, γ) να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς των αρρώστων και των τραυματιών σε ασφαλείς περιοχές εκτός Χαλεπίου και δ) να χορηγηθεί άμεσα στους αμάχους ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ίδιο διάστημα, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Μεσόγειο συμμετείχαν μαζί με αεροσκάφη από τη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο προετοιμασιών για την ανακατάληψη της πόλης Μοσούλη.

Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή «με κανέναν τρόπο δεν συνιστά την αρχή της μάχης για την Μοσούλη» και πως συνεχίζονται οι προετοιμασίες με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για την εκπλήρωση του στόχου μέσω συντονισμού των επιχειρήσεών τους στη συγκεκριμένη ιρακινή πόλη, που τελεί από τον Ιούνη του 2014 υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ