Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Θέλει συνεργασίες και με ΗΠΑ και με Κίνα

ΑΝΟΪ.--

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη της χώρας ότι θα επιδιώξει πολυδιάστατες συμμαχίες για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Από το Βιετνάμ, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων, που αναμένεται να αρχίσουν σε λίγες μέρες, θα είναι «οι τελευταίες που θα κάνουν οι δυο χώρες από κοινού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα διατηρήσω τη στρατιωτική συμμαχία» (μεταξύ των δύο χωρών), ως αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Επιπλέον, ο Φιλιππινέζος ηγέτης επανέλαβε ότι θέλει να αναπτύξει νέες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τη νέα παρέμβαση Ντουτέρτε ακολούθησαν πάντως διευκρινίσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Περφέκτο Γιασάι, ο οποίος σημείωσε πως τα προσεχή κοινά γυμνάσια είχαν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας και θα συνεχιστούν μέχρι το 2017, όπως και ότι οι δυο πλευρές θα επανεξετάσουν αν υπάρχει ανάγκη αυτά να επαναληφθούν και μετά το 2017. «Απλά (ο Πρόεδρος) εξήγησε ότι με βάση τη σημερινή πραγματικότητα δε φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για (περαιτέρω) κοινές στρατιωτικές ασκήσεις» ανέφερε ο Γιασάι, προσθέτοντας: «Αυτό στο οποίο ο Πρόεδρος έδωσε έμφαση ήταν οι κοινές περιπολίες στη νότια Κινεζική Θάλασσα, μια διαφιλονικούμενη περιοχή. Είπε ότι δε θα γίνει καμία (άλλη), δεν προβλέπεται από καμία στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες», συνέχισε ο Γιασάι, καταλήγοντας ως εξής: «Αλλά βεβαίως θα σεβαστούμε όλες τις συμφωνίες της χώρας, ειδικά με τις ΗΠΑ». Ακόμα, επισήμανε ότι η χώρα ακολουθεί μια «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα, χωρίς όμως να χαθούν παραδοσιακές φιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Οσον αφορά την επίσκεψη Ντουτέρτε στο Βιετνάμ, αυτή ολοκληρώθηκε με υποσχέσεις περί ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία και όλα τα επίπεδα. Στις συνομιλίες που είχε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, αποφασίστηκε εντονότερη «αξιοποίηση» της Επιτροπής Διμερούς Συνεργασίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών, τη δια-τμηματική Επιτροπή Θάλασσας και Ωκεανών, την Κοινή υπο-Επιτροπή Εμπορίου, το Διάλογο Αμυντικής Πολιτικής και την Κοινή Ομάδα Εργασίας Αλιευμάτων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ντουτέρτε χτες συσχέτισε τη «μάχη κατά των ναρκωτικών» της κυβέρνησής του με τις διώξεις των Εβραίων, λέγοντας σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ: «Ο Χίτλερ σφαγίασε 3 εκατομμύρια Εβραίους... υπάρχουν 3 εκατομμύρια εθισμένοι στα ναρκωτικά. Υπάρχουν όντως. Θα χαιρόμουν να τους εξοντώσω».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ