Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και «ψαλιδοχέρης» και μετρ...

Στα μέσα περίπου της βδομάδας και ενώ είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο μέρος του πορίσματος των «ειδικών» για τα Εργασιακά, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χτες Παρασκευή για να το παρουσιάσει. Δικαιολογημένα, όλοι περίμεναν από τον υπουργό Εργασίας να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του πορίσματος, εννοείται μεταφρασμένο στα ελληνικά, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη για όσα γράφονταν ως διαρροές όλες τις προηγούμενες μέρες. Αντ' αυτού, ο Γ. Κατρούγκαλος μοίρασε χτες στους δημοσιογράφους ένα ολιγοσέλιδο κείμενο με αποσπάσματα του πορίσματος, μεταθέτοντας για την άλλη βδομάδα τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του κειμένου στα ελληνικά. Είπε μάλιστα, ότι μέχρι χτες βράδυ θα αναρτούνταν στο διαδίκτυο η αγγλική έκδοση του πορίσματος, αφού πρώτα έπαιρνε το «οκ» από τους συντάκτες του, μετά από μια τελευταία επιμέλεια. Το ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, αφού δεν είχε σκοπό να παραδώσει ολόκληρο το πόρισμα στα ελληνικά. Μήπως για να δώσει τις πέντε σελίδες με τα συμπεράσματα που ήθελε αυτός, προκειμένου άλλες πλευρές του πορίσματος να μείνουν στο σκοτάδι και να μην κλονιστεί η γενική αίσθηση που θέλει να καλλιεργήσει με την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, ότι το πόρισμα «είναι καλό» για τους εργαζόμενους; Τέτοιες ...γαλιφιές, τις έχει δοκιμάσει και στο παρελθόν ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος, πέρα από «ψαλιδοχέρης» των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, έχει χαρακτηριστεί από τα συνδικάτα και ως «μετρ της παραπλάνησης».

«Ισονομία» να σου πετύχει...

Ως «εφαρμογή του κανόνα της ισονομίας», δηλαδή της εξομοίωσης προς τα κάτω των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, από το βήμα της Βουλής, την απόφαση με την οποία καταργείται το εφάπαξ που λαμβάνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τη συμπλήρωση 20 χρόνων εργασίας. Το δικαίωμα αυτό των ξενοδοχοϋπαλλήλων διασφάλιζε ότι θα είχαν ένα στοιχειώδες εισόδημα μέχρι να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη, με δεδομένο ότι μετά από μια ηλικία αδυνατούν να βρουν δουλειά, συν το γεγονός ότι εργάζονται εποχικά. Η απάντηση του υπουργού ήταν η εξής: «Υπάρχει ο γενικός κανόνας ισονομίας, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ δίνεται ως συνταξιοδοτική παροχή μετά το τέλος του εργάσιμου βίου. Υπήρχε διαφορετική ρύθμιση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, λόγω της εποχικότητας. Μπορούμε να δούμε ενδεχομένως τη μεταβατικότητα αυτής της ρύθμισης. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». Κοροϊδία και εμπαιγμός από την κυβέρνηση, η οποία από τη μια κάνει πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και από την άλλη επικαλείται την «ισονομία» όλων στο ξεπάτωμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οσο για τη «μεταβατικότητα», ας πουλήσει αλλού το παραμύθι του ο υπουργός. Τα ίδια έλεγε και στους αγρότες για τις εισφορές στον κλάδο της Υγείας, μέχρι να έρθει το χτεσινό πολυνομοσχέδιο που εφαρμόζει μια κι έξω την αύξηση των εισφορών στο 6,95% του εισοδήματός τους από το 2017, ενώ αρχικά προβλεπόταν αυτό να γίνει σταδιακά μέχρι το 2019. Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι...

Πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης

Πολύ βιαστικοί εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μέτρων διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Σύλλογο Υπαλλήλων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του Συλλόγου κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνάντηση στον προαύλιο χώρο του υπουργείου με ασφαλιστή ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Σκοπός τους ήταν να ενημερωθούν για ομαδικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης. Εκεί που δεν φτάνει η συγκυβέρνηση, φτάνουν οι συνδικαλιστές της, που λειτουργούν ως «λαγός» και ουσιαστικά καλούν τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από οποιαδήποτε διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Για να μη μιλήσουμε για τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ζήτησε από τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες να τον εξουσιοδοτήσουν για να διαπραγματευτεί ο ίδιος τη μετατροπή της επικούρησης και του εφάπαξ σε επαγγελματικό Ταμείο, όπου βέβαια οι ιδιωτικές εταιρείες και άλλοι «αετονύχηδες» έχουν τον πρώτο λόγο...

Του ΣΥΡΙΖΑ οι ωφελούμενοι

Συνεχίζονται τα πάρε - δώσε μεταξύ ντόπιων και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, με τις πλάτες φυσικά της κυβέρνησης, που ενόσω ο λαός βογκά και πένεται από τα αντιλαϊκά μέτρα, η ίδια σκίζεται να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Σε αυτή τη βάση, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, βρέθηκε στο Βερολίνο, για να παραστεί στις εργασίες της Ετήσιας Ελληνογερμανικής Επιχειρηματικής Συνδιάσκεψης. Διοργανώθηκε από το Γερμανο-ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW), έγινε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με προσκαλεσμένους Γερμανούς και Ελληνες εκπροσώπους υπουργείων, φορέων και επιχειρήσεων, που συζήτησαν «θέματα διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας», τη συνεργασία Ελληνογερμανικών Επιμελητηρίων κ.ά. Ο Μάρδας συναντήθηκε και με εκπροσώπους του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) καθώς και της Κεντρικής Ενωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων (DIHK), με αντικείμενο τη δικτυακή πλατφόρμα «PROGREECE», η οποία στοχεύει στην «άμεση έναρξη ελληνογερμανικών επιχειρηματικών συνεργασιών», προωθώντας ένα σύστημα υπεργολαβίας μεταξύ μεγάλων γερμανικών εταιρειών και ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Τέτοια πρεμούρα για το κεφάλαιο δύσκολα να μην του την αναγνωρίσουν του ΣΥΡΙΖΑ οι ωφελούμενοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Η Μαδαγασκάρη γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας.

1924 Παραιτείται η κυβέρνηση Θ. Σοφούλη. Στη θέση της σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Α. Μιχαλακόπουλο, η οποία θα ανατραπεί με πραξικόπημα λίγους μήνες αργότερα (δικτατορία Πάγκαλου).

1945 Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1 - 6/10/1945). Ηταν το πρώτο Συνέδριο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Η σύγκλησή του απείχε από το 6ο δέκα χρόνια (Δεκέμβρης 1935), διάστημα στο οποίο είχαν μεσολαβήσει: Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και η απελευθέρωση της χώρας, ο Δεκέμβρης του 1944, η Συμφωνία της Βάρκιζας και η διάλυση του ΕΛΑΣ, το καθεστώς της λευκής τρομοκρατίας που τις μέρες του Συνεδρίου συνεχιζόταν αμείωτο. Σ' αυτά τα δέκα χρόνια, το ΚΚΕ είχε καταφέρει να γίνει η κυριότερη και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Ωστόσο, παρά και την ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη με τις συνασπισμένες δυνάμεις της ντόπιας αστικής τάξης, ταγματασφαλιτών κ.λπ. και του βρετανικού ιμπεριαλισμού, το Κόμμα δεν μπόρεσε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, ώστε να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική και να ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946 Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, στη Νυρεμβέργη, καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες.

1947 Ολοκληρώνεται στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Με την ευκαιρία αυτή, η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί τιμημένοι νεκροί).

1949 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

1968 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλους όσοι «ορθώθηκαν με τόλμη και θάρρος σε συνθήκες φασιστικής τρομοκρατίας, ωμής βίας και νοθείας, με το στρατιωτικό νόμο σε πλήρη ισχύ ενάντια στο καθεστώς του φασιστικού ζόφου, καταδίκασαν το φασιστικό Σύνταγμα, διερμηνεύοντας έτσι τα πραγματικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

1973 Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ για το όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η χούντα της Χιλής και για τη σύλληψη του Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής.

1973 Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, μοιράστηκαν προκηρύξεις ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της χούντας και των ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συναυλίας, συγκροτήθηκε διαδήλωση στη Λ. Αλεξάνδρας που κράτησε περίπου μια ώρα.

1979 Επειτα από 70 χρόνια αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά.

1982 Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται έκτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας, στη θέση του Χέλμουτ Σμιτ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org