Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων με άξονα τα ματοβαμμένα πλεονάσματα

Προϋπόθεση για τους στόχους του κεφαλαίου η νέα αντιλαϊκή κλιμάκωση, με την «έγκαιρη» ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης»

Στη Βουλή κατατίθεται, μεθαύριο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, όπου ενσωματώνονται παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η μάζα των αντιλαϊκών φόρων έχει προϋπολογιστεί με βάση την εκτίμηση για ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 2,7%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο έτος είναι και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «ξετυλίγει» το επόμενο διάστημα και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. Μεταξύ αυτών η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και η απογείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από 1/1/2017 διογκώνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα σε σταθερή τηλεφωνία, καύσιμα κίνησης, καφέ, τσιγάρα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση ο αντιλαϊκός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 εκτοξεύεται στο 1,75% του ΑΕΠ, από 0,50% στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Η επίτευξή του, βέβαια, περνά μέσα από την εντεινόμενη φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα και τα νέα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανεβάσει τον αντιλαϊκό στόχο πάνω και από αυτόν που προβλέπεται στο μνημόνιο (1,75%), προς την περιοχή του 2%...

Η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ

Στο μεταξύ, οι «εκκρεμότητες» από τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 από τα προαπαιτούμενα που «εκκρεμούν», ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως τα υπόλοιπα 3 θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, το Γιούρογκρουπ στις 10/10 θα είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, προϋπόθεση για την εφαρμογή των οποίων είναι έτσι κι αλλιώς η νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την «έγκαιρη» ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» αναμένεται να ξεκινήσει στις 18/10, με την επιστροφή των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Πιο πριν, στις 7 - 9/10 συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που αναμένεται να αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Διαβεβαιώσεις στους «επενδυτές»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στους όρους του προγράμματος βοήθειας», σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο «σωστό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής» και ειδικότερα στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους... έχοντες, όπως ισχυρίστηκε, και στη «χαλάρωση των περικοπών στον δημόσιο τομέα». Βέβαια, πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό, μπροστά στην ομοβροντία των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων και των περικοπών...

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην «κανονικότητα» και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου έχει προϋπόθεση το κλείσιμο της «αξιολόγησης», με την επιβολή και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, V. Seif. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης, στη βάση συγκεκριμένων έργων και σχεδίων.

Από την πλευρά του, ο V. Seif εστίασε «στις διμερείς οικονομικές σχέσεις» και ιδιαίτερα στις σχέσεις στον τραπεζικό τομέα ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών.

Ο Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τη συζήτηση να εστιάζει στην ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και τις δυνατότητες διεύρυνσης της δραστηριοποίησης ιρανικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.

Οι εγχώριες τράπεζες

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διεργασίες που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τα άλλα ζητήματα σχετικά με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι 4 τραπεζικοί όμιλοι αναμένεται να υποβάλουν σήμερα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα αναλυτικά σχέδια για τη διαχείριση κινδύνων, τη ρευστότητα, την απομείωση των «κόκκινων» δανείων με ορίζοντα το 2019 κ.ά. Οι στόχοι αυτοί ποσοτικοποιούνται ανά κατηγορία δανείων και τραπεζικό όμιλο, ενώ ο «έλεγχος προόδου» αναμένεται να ξεκινήσει από το Νοέμβρη.

Σε αυτό το επίπεδο, τυχόν «αποτυχία» στη διαχείρισή τους, κάτι το οποίο φαίνεται να προβληματίζει τους εγχώριους τραπεζίτες και άλλους «επενδυτές», διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύκλο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από το επόμενο έτος, με αβέβαιη έκβαση.

Σε παρέμβασή του, εξάλλου, ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, σημειώνει ότι «οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη», αναφερόμενος βέβαια στους «κινδύνους» που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες ως αποτέλεσμα των μαζικών πλειστηριασμών και της καθίζησης των τιμών των ακινήτων που θα τους ακολουθούσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε την πρόταση για μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα μέχρις ότου αποπληρωθεί το ρυθμισμένο δάνειο του οφειλέτη. Οπως λέει, «οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την τράπεζα για "sale and lease back" (πώληση και επαναγορά), επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ