Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι κοκορομαχίες συνεχίζονται...

Οι διευκολύνσεις που παρέχει το τραπεζικό σύστημα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε, από τα όσα κατέθεσε χτες ο διευθυντής της Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδας, Χρήστος Πάσχας, παρά τον κουρνιαχτό που σήκωναν κάθε τόσο με τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά υποθέσεις δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Οπως ανέφερε το στέλεχος της ΤτΕ, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της Επιτροπής, Νίκου Καραθανασόπουλου, «οι τράπεζες είχαν εύκολο δανεισμό. Για να μεγαλώσεις τα κέρδη πρέπει να δανείσεις».

«Εντοπίζετε διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης; Ισχύει ότι τα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων, κάλυπταν στην ουσία το δανεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων για να είναι και πιο κάτω από το κόστος, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων τραπεζών;», ήταν μία από τις ερωτήσεις που έθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στην οποία ο επιθεωρητής της ΤτΕ απάντησε: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις επειδή ζούμε όλοι μας στην ίδια κοινωνία, είναι μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό». Ανέφερε ακόμα ότι τα δάνεια του «επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου» της ΤτΕ «από την πρόσφατη άσκηση ελέγχου ποιότητας» ήταν 236 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι πρόχειρος, όπως είπε, να απαντήσει, «οι επιχειρήσεις ποιων κλάδων της οικονομίας έχουν πάρει τα περισσότερα δάνεια».

Αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν να κάνουν κυρίως με τα λαϊκά νοικοκυριά, η φράση του ότι «εντύπωση μου έχει κάνει το ποσοστό ληξιπρόθεσμων στα στεγαστικά. Είναι υψηλό το ποσοστό και εμείς πιέζουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις» ήταν αρκετή για να περιγράψει την κατάσταση.

Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, επιβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει θέσει εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνειά του και ότι αυτά εξυπηρετούνται κανονικά.

Κατά τ' άλλα και χτες εκτυλίχθηκε μία ακόμα κοκορομαχία στο ανώδυνο για όλα τα αστικά κόμματα πεδίο της διαπλοκής. Τα αίματα άναψαν όταν ο Χρ. Πάσχας παραδέχτηκε ότι η ΤτΕ παρέλειψε να συμπεριλάβει στα στοιχεία που έστειλε στην Επιτροπή τη δανειοδότηση με 13 εκατομμύρια ευρώ των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 2014, από την Τράπεζα Αττικής. Η απάντηση των βουλευτών της ΝΔ ήταν «να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οφσόρ της "Αυγής"» και πάει λέγοντας.

Είπε ακόμα ότι «το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την πρώην Αγροτική Τράπεζα είναι 295 εκατ. ευρώ», ενώ προέβλεψε ότι «σαφώς» δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

Για τα ΜΜΕ ανέφερε ότι από τα δάνεια που έχουν πάρει, το πρόβλημα εντοπίζεται στα δάνεια της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ του ΔΟΛ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ