Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδια τύχη...

Την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος μισθών, συντάξεων, την άγρια φορολεηλασία του λαού, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας, προκειμένου να κλείσει την πρώτη «αξιολόγηση» του μνημονίου, δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τα παρουσίασε, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, ως εξής: «Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, που διαρκώς ανανεώνεται και αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, με την ανακατανομή των βαρών, με τη διαρκή μέριμνα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους»!

Ομως, το χειρότερο ήταν άλλο. Μετά την αντιστροφή της πραγματικότητας και τον απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος του λαού, πρόσθεσε: «Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, για να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»!!! Την ίδια τύχη που είχε το Ασφαλιστικό θα έχουν δηλαδή και τα Εργασιακά...

Στο ίδιο έργο θεατές

Διαφημίζοντας τη συμφωνία που έκανε με το ESM τον Αύγουστο του 2015 για τη χορήγηση νέου δανείου (βάσει αυτής της συμφωνίας υπογράφτηκε το τρίτο μνημόνιο), ο Αλ. Τσίπρας έλεγε πως ένα από τα κατορθώματα της κυβέρνησης ήταν ότι «η νέα συμφωνία δεν εξαντλείται στη λογική "μέτρα έναντι ρευστού"». Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση, φρέσκια ακόμα τότε, προσπαθούσε με τέτοιες αστειότητες να οριοθετηθεί απέναντι στους προηγούμενους και να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το θυμηθήκαμε αυτές τις μέρες, που για μια ακόμη φορά, ένα νομοσχέδιο γεμάτο με αντιλαϊκά μέτρα ήρθε με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή, όπως γινόταν και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Οπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, η διαδικασία επιβάλλεται από το γεγονός ότι στις 8 Οκτώβρη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του δανείου από τον ESM. Επομένως, στο ίδιο έργο θεατής ξανά ο λαός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που φορτώνονται στην πλάτη του, αλλά και τις μεθόδους εκβιασμού, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού που εφαρμόζουν σε βάρος του η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και στηρίζουν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ εμφανίζονται να ...οδύρονται για τον «ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας»...

Επικίνδυνες φιλίες της κυβέρνησης

Μέσα σε ένα μόλις 15ήμερο, καταγράφηκαν οι εξής ανταλλαγές επισκέψεων με το Ισραήλ: Στις 12 Σεπτέμβρη βρέθηκε στο Τελ Αβίβ (για πολλοστή φορά) ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που σε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ρυθμό ανάπτυξης» της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και «συμφώνησαν για την περαιτέρω διεύρυνση αυτής της συνεργασίας».

Πριν από μερικές μέρες, στο Ισραήλ βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για επαφές μεταξύ άλλων με νέους επιχειρηματίες που στηρίζουν την καινοτομία και διερευνητικές συναντήσεις για τη δημιουργία «οικολογικού πάρκου» στην Περιφέρεια.

Προχτές, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας υποδέχτηκε στην Αθήνα τον Ισραηλινό ομόλογό του (μαζί και με τον Κύπριο ομόλογό τους), όπου συμφώνησαν να επιταχυνθεί η τριμερής ενεργειακή συνεργασία, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά αερίου προς Ευρώπη.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι στη σημερινή κηδεία του σφαγέα Σιμόν Πέρες θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι παρέες της κυβέρνησης είναι ενδεικτικές και δεν μπορεί να μη σχολιάσει κανείς με βάση αυτό που λέει ο λαός μας «δείξε μου το φίλο σου...».

3.000 απολύσεις

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού «Ericsson» σχεδιάζει να κλείσει και τις τελευταίες μονάδες παραγωγής της στη Σουηδία και να απολύσει περί τους 3.000 εργαζομένους, έγραφε την Πέμπτη 22/9 η ημερήσια «Svenska Dagbladet». Τον περασμένο Ιούλη, η «Ericsson» είχε προχωρήσει και σε άλλες περικοπές επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος της για να αντιμετωπίσει, όπως δήλωσε, τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει στην αγορά. Να θυμίσουμε ότι και το 2014 η «Ericsson» είχε εφαρμόσει πρόγραμμα μείωσης του κόστους κατά 9 δισ. σουηδικές κορόνες (940 εκατ. ευρώ). Με τις νέες περικοπές υπολογίζει ότι θα εξοικονομεί 3 δισ. κορόνες ετησίως (313 εκατ. ευρώ). Η «Ericsson» απασχολεί παγκοσμίως 120.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 17.000 στη Σουηδία. Τι δείχνει αυτή η εξέλιξη; Οτι παντού, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τα προβλήματα στην κερδοφορία του κεφαλαίου τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Ο κολοσσός της «Ericsson», όχι κάποια τυχαία επιχείρηση, προκειμένου να μειώσει το «εργατικό κόστος» κλείνει εργοστάσια στη Σουηδία και ανοίγει αλλού, όπου η εργατική δύναμη είναι πιο φθηνή. Αυτός είναι ο αδίστακτος νόμος του κεφαλαίου. Από τον οποίο για να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να απαλλαγούν από την εξουσία και την ιδιοκτησία του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ