Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΕΡΡΕΣ
Περιοδεία στο «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων και στο νοσοκομείο

Από τις συζητήσεις του Σ. Βαρδαλή και του κλιμακίου του Κόμματος με πρόσφυγες
Από τις συζητήσεις του Σ. Βαρδαλή και του κλιμακίου του Κόμματος με πρόσφυγες
Περιοδεία στο «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων που λειτουργεί στις Σέρρες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο των Σερρών πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες

Στο «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων που λειτουργεί στην πρώην Γεωργική Σχολή, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των προσφύγων και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που γίνονται αβίωτες με την πρώτη βροχή, καθώς ο χώρος μετατρέπεται σε απέραντο λασπότοπο και το λίγο βιος τους μέσα στις σκηνές πλημμυρίζει.

Στο χώρο διαμένουν 520 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 260 είναι παιδιά και δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε αντιπροσωπεία των προσφύγων που συναντήθηκε με το βουλευτή, στο κέντρο δεν υπάρχει γιατρός. Λειτουργούν 5 χημικές τουαλέτες για τις γυναίκες και άλλες 5 για τους άνδρες, ενώ και το νερό δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να κάνουν μπάνιο χρησιμοποιώντας μπουκάλια με νερό. Οι γυναίκες βράζουν νερό σε αυτοσχέδιες εστίες για να κάνουν μπάνιο τα παιδιά.

Διαμαρτύρονται, επίσης, για το ελάχιστο και κακό φαγητό. Οπως αναφέρθηκε, για πρωινό τρώνε ψωμί και ένα ντοματίνι, ενώ δεν υπάρχει βρεφικό γάλα για τα μικρά παιδιά.

Αυτή την περίοδο, σε διπλανή έκταση γίνεται διάνοιξη του χώρου, προκειμένου να τοποθετηθούν κάποια κοντέινερ για να εγκατασταθούν, ώστε να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα.

Ο Σ. Βαρδαλής δήλωσε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτούς και κατάλληλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, σε οικίσκους, όπου θα παρέχεται υγιεινή, σίτιση και εκπαίδευση, δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, που σχετίζονται με τις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η μοναδική λύση είναι η ανατροπή των αποφάσεων της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας και η εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Στο νοσοκομείο

Η δραματική έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί κλινικές σε υπολειτουργία και τους εργαζόμενους να δουλεύουν καθημερινά στα όρια εξαιτίας της εντατικοποίησης, αναδείχθηκε από την επίσκεψη στο νοσοκομείο των Σερρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο σωματείων, σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές κ.τ.λ.) και απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι τόσοι για να λειτουργεί το νοσοκομείο χωρίς προβλήματα και να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με ασφάλεια.

Οπως αναφέρθηκε, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού κινδυνεύει να κλείσει η μία από τις δύο Παθολογικές Κλινικές. Στη Νεφρολογική Κλινική απασχολούνται 12, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 20. Στο Τμήμα Χημειοθεραπείας ένας γιατρός και 4 νοσηλευτές εξυπηρετούν 3.500 επισκέψεις το έτος. Μάλιστα, χρέη ογκολόγου εκτελεί ο διευθυντής της Παθολογικής.

Ο Σ. Βαρδαλής διαβεβαίωσε ότι θα αναδείξει τα προβλήματα στη Βουλή. Σημείωσε, όμως, ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται και στον τομέα της Υγείας.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, μαζί με το λαό, να παλέψουν και να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους υγειονομικούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ