Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Με αναβαθμισμένο ρόλο εντός ΝΑΤΟ

Αναβαθμισμένο ρόλο στη λειτουργία των ΝΑΤΟικών δομών αναζητούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, και τις συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, 14 με 16/9 διοργανώθηκε από το στρατηγείο του NATO στη Θεσσαλονίκη, NRDC-GR, η ετήσια σύσκεψη εκπροσώπων διευθύνσεων οικονομικού των δυνάμεων κλιμακούμενης ετοιμότητας της δομής δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας. Στη σύσκεψη, παρευρέθηκαν, ως παρατηρητές και εκπρόσωποι διευθύνσεων οικονομικού από στρατηγεία δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ (SHAPE και JFCNP/KFOR), «στο πλαίσιο της βαρύτητας που δίνει η συμμαχία για ανοιχτή συνεργασία σε θέματα κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρεται επισήμως από ελληνικής πλευράς.

Στο ίδιο μοτίβο, ο σκοπός της σύσκεψης που διεξάγεται σε ετήσια βάση, είναι η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων προς την Ανώτερη Επιτροπή Χρηματοδότησης (Senior Resource Committee - SRC) για λήψη οριστικών αποφάσεων. Επιπρόσθετα, η εν λόγω σύσκεψη αποτελεί ένα χώρο «για ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και καινοτόμων ιδεών επί θεμάτων που απασχολούν στο σύνολο την οικονομική κοινότητα των στρατηγείων δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Μια μέρα αργότερα, Σάββατο 17/9, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conferencein Chief of Staff Session- MC/CS), στο Σπλιτ της Κροατίας. Τα κύρια θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Συνόδου αφορούσαν:

«Στη διαμόρφωση της διαδικασίας παροχής κατευθύνσεων σε στρατιωτικό επίπεδο για την υλοποίηση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Consept), όπως αυτή προκύπτει στο πολιτικό πεδίο. Στην εξέταση της αλληλεπίδρασης της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας σε σχέση με το διαμορφούμενο περιβάλλον ασφαλείας. Στην επισκόπηση της εξέλιξης των τρεχουσών επιχειρήσεων και δράσεων του ΝΑΤΟ καθώς και της περαιτέρω προοπτικής τους»...

Στο περιθώριο της συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχίας, Γάλλο στρατηγό Ντ. Μερσιέ, και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχο στρατηγό Π. Πάβελ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ