Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «ζουμί» της πολιτικής τους

Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ ήταν ένας πραγματικός ...ύμνος στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και δεν μιλάμε μόνο για τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα πάρει σαν κυβέρνηση, για να ενισχύσει το κεφάλαιο και τις προοπτικές της κερδοφορίας του, αλλά για όλο το πνεύμα της ομιλίας, που απευθυνόταν στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων μέσα κι έξω από την Ελλάδα και προσπαθούσε να τους πείσει ότι το κόμμα του είναι ικανότερο, αποτελεσματικότερο και πιο αποφασισμένο να υπηρετήσει το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σ' αυτό ακριβώς το «πεδίο» ξεδιπλώνεται ο ανταγωνισμός τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαιώνουν και τα πολλά κοινά σημεία στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, μπροστά στο ακροατήριο της ΔΕΘ. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα για τα οποία ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έβγαλε τσιμουδιά. Οπως, για παράδειγμα, ποια είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει άμεσα η κυβέρνηση, με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μας είπε ακόμα τι ...σκέφτεται η ΝΔ για τα μέτρα που θέσπισε ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος και εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες ή για την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Σ' αυτά τα ζητήματα, που είναι η άλλη όψη της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πλέον ανάξιες λόγου. Εκεί βρίσκεται το «ζουμί» της πολιτικής τους και εκεί θα πρέπει να στρέψει ο λαός τα πυρά του.

Η «καλύτερη φάση»...

«Φιλόδοξο αλλά εφικτό» χαρακτηρίζει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, το ενδεχόμενο να λυθεί το Κυπριακό ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2017. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Αϊντε εξηγεί ότι «πιθανώς να μη βρεθούμε σε καλύτερη φάση. Οι εσωτερικές εξελίξεις δεν πρόκειται να φέρουν ένα καλύτερο σκηνικό, ενώ και οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη δεν πρόκειται να είναι σε καλύτερο σημείο». Γενικότερα, τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν εκτιμήσεις ότι μια «λύση» του Κυπριακού θα «σπρώξει» εξελίξεις σε πολλά πεδία, γεωπολιτικά και οικονομικά, ειδικά σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας.

... για τα μονοπώλια

Βέβαια, οι λαοί πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Οι «εσωτερικές εξελίξεις» δεν αφορούν παρά διαθέσεις ενδοαστικών συμβιβασμών, όπως και «οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη» που είναι στο «καλύτερο σημείο» δεν αφορούν παρά το ισχυρό ενδιαφέρον ιμπεριαλιστών και μονοπωλίων για την Ανατολική Μεσόγειο και τις «ισορροπίες» σε αυτή. Ισορροπίες που προσδοκούν να ευνοήσουν τα σχέδιά τους για μια σειρά μπίζνες, στο φόντο και ευρύτερων αναμετρήσεων (π.χ. για τον εφοδιασμό Ευρώπης). Σε αυτήν ακριβώς τη βάση είναι που εκφράζεται η αισιοδοξία κεντρικών συντελεστών στο Κυπριακό, εντοπίζονται προοπτικές που μπορεί να ανοίξουν σύντομα. Γι' αυτό και ο Αϊντε δεν παρέλειψε να τονίσει: «Μια λύση στην Κύπρο θα βελτιώσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερες προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων αερίου που βρίσκονται στην Ανατ. Μεσόγειο».

Πέφτουν κορμιά...

Αύριο, 21 Σεπτέμβρη (ίσως και λίγο αργότερα, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο) αναμένεται να αποφανθεί το δικαστήριο για το «σχέδιο διάσωσης» της «Μαρινόπουλος», που διαφημίζουν από κοινού εργοδοσία, συνδικαλιστική πλειοψηφία και κυβέρνηση. Ωστόσο, στο παρασκήνιο μαίνεται ένας αδυσώπητος επιχειρηματικός πόλεμος, για την κυριαρχία στον τομέα του λιανεμπορίου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθύνοντος σύμβουλου της METRO AEBE («My Market» - «Βερόπουλος»), ο οποίος μιλάει για «ανισορροπία» στην αγορά που πρέπει να αποκατασταθεί. Ερωτηθείς για τη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη, σημειώνει: «Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, με τον οποίο επιδοτείται η εξαγορά, εκεί έχουμε πολύ σοβαρές ενστάσεις (...) Εμείς δεν πήραμε καμία επιδότηση, αποπληρώσαμε αμέσως όλα τα χρέη της "Βερόπουλος" σε προμηθευτές και Δημόσιο και δεχθήκαμε μια ρύθμιση δανείων σε επίπεδα ικανοποιητικά για τις τράπεζες. Στην περίπτωση της "Μαρινόπουλος" συζητιέται ένα σχέδιο επιδοτούμενων επιτοκίων (κάτω από το κόστος δανεισμού των τραπεζών) και "κουρέματος" των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και οργανισμούς του Δημοσίου κατά 50%. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από μια τόσο διαφορετική αντιμετώπιση και σκοπεύουμε να εργαστούμε μαζί με τους προμηθευτές μας και τις τράπεζες για την αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας». Φανταζόμαστε ότι αυτά που λέει δημόσια η εργοδοσία, τα λέει και «κατ' ιδίαν» στους εργαζόμενους, για να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους στις ανταγωνίστριες εταιρείες και να τους στοιχίσει στα δικά της επιχειρηματικά σχέδια. Ο,τι κάνουν δηλαδή και οι Σκλαβενίτης - Μαρινόπουλος στους δικούς τους εργαζόμενους. Που σημαίνει ότι όσο οι εργαζόμενοι δεν διαχωρίζονται από τους στόχους της εργοδοσίας για να υπερασπιστούν τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα, τόσο το κεφάλαιο θα τρίβει τα χέρια του, τόσο τα δικαιώματά τους θα είναι παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία θα ολοκληρώσει το ταξίδι, ενώ ο ίδιος ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1863 Πεθαίνει ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1878 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Απτον Μπελ Σίνκλερ, συγγραφέας - μεταξύ άλλων - του «Βασιλιά Ανθρακα», ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. Ο A. Σίνκλερ ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς συγγραφείς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσαν την τέχνη τους στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα.

1918 Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν 26 επαναστάτες του Μπακού. Πρόκειται για 26 μπολσεβίκους Επιτρόπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ελληνας Ηρακλής Μεταξάς, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1913. Στις προσπάθειες που έκαναν οι ομοεθνείς του να τον απελευθερώσουν, εκείνος απάντησε αρνητικά: «Πρέπει να συνεχίσω τον αγώνα (...) Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να με χωρίσει από τον αγώνα της νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης».

1942 Μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δοσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

1951 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη σε αυτό της Ελλάδας και της Τουρκίας.

1955 Η Σοβιετική Ενωση παραχωρεί στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πλήρη κυριαρχία.

1960 Το Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

1965 Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1971 Πεθαίνει ο τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας μεγάλος Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης). Η κηδεία του μετατρέπεται σε μαζική λαϊκή διαδήλωση κατά της χούντας.

1984 Παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης, Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου. Η αφορμή για να πλεύσει, δύο μέρες αργότερα, ο αμερικανικός στόλος προς τη λιβανική πρωτεύουσα έχει δοθεί.

1992 Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org