Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ψάχνει ενισχυμένη θέση ανάμεσα στο δίπολο

Το ρόλο και τη θέση τους ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ προσπαθούν να κατοχυρώσουν η Φώφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να προτείνουν το δικό τους σχήμα για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Προσπάθεια, βέβαια, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες και στα δύο σκέλη της, καθώς γίνεται ολοφάνερη η αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση όλων των βασικών δυνάμεων της αστικής διαχείρισης...

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα όσα είπαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, η Φ. Γεννηματά είπε για τον μεν πρώτο ότι «επανέλαβε τον γνωστό υποκριτικό εαυτό του» και για τον δεύτερο ότι «έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις».

«Μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μπορεί να συγκροτηθεί η ισχυρή αναπτυξιακή συμμαχία κράτους - αγοράς - κοινωνίας που χρειάζεται η χώρα για να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης (...). Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας», πρόσθεσε.

Παραπέρα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» επέμεινε ότι «ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό», αλλά και μια «εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» που «μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη μπορεί να την υλοποιήσει».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα με την αναξιοπιστία και την ανικανότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση και τα αδιέξοδα της πολιτικής τους θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις», προέβλεψε.

Απέρριψε τις πρόωρες εκλογές που ζητά η ΝΔ και το έπαιξε... δύσκολη στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει ξανά μια κυβερνητική πλειοψηφία με κορμό τη ΝΔ. «Αυτού του είδους οι κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «εμείς ζητάμε την αλλαγή των συσχετισμών από τον ελληνικό λαό με την αποφασιστική ενίσχυσή μας, ώστε να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση». Προτείνει, δηλαδή, ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σχήματα ώστε να περνούν ευκολότερα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και να στοιχίζονται ευρύτερες μάζες στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, για τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης και την πρόσκλησή του να διοργανώσουν μαζί μια συνέντευξη Τύπου, πέταξε πάλι τις σπόντες της: «Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που ανέλαβα, το εγχείρημα έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αφορά την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς (...) Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω είναι βασικές στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες θα επιμείνουμε. Συνεπώς όποιες εκκλήσεις και προσκλήσεις δεν απαντούν στα βασικά αυτά πολιτικά ζητήματα μόνο ως προσχηματικές μπορούν να εκληφθούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ