Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Αλληλοκαρφώνονται για διαφορετικά σχέδια κυβερνητικών κομπρεμί

Ως «ναυάγιο» περιγράφεται τις τελευταίες ώρες από διάφορα κέντρα η προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να συμπήξουν έναν τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης.

Οπως κι αν εξελιχθεί η υπόθεση, επιβεβαιώνονται δυσκολίες που υπάρχουν τόσο συνολικότερα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όσο και ειδικότερα στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυριαρχήσει στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία και να αποκτά προνομιακή σχέση με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.

Πίσω από δευτερεύοντα ζητήματα διαφωνιών που προβάλλονται ως βασικά, υπάρχει πάντα ως βασικό ερώτημα το πού θα «κουμπώσει» ένας τέτοιος τρίτος πόλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ή με τις αυτοπροβαλλόμενες ως «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» όπου βασικό κορμό θέλει να αποτελέσει η ΝΔ.

«Κάπου αλλού θέλουν να πάνε», λέει το ΠΑΣΟΚ

Τα όσα ανέφερε χτες στο ραδιοσταθμό «Real» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είχαν τέτοια στοιχεία. Είπε, μεταξύ άλλων: «Δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Εχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε έναν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; 'Η είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του; Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε».

Αφού ανέφερε ότι τα όσα λέει η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του Ποταμιού είναι διαφορετικά από αυτά που είχαν καταλήξει στην «Επιτροπή Διαλόγου» που έστησαν, είπε πως «είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα». «Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ», επέμεινε η ίδια για το χώρο της.

Επανέλαβε, βέβαια, την πρότασή της για «ισχυρή κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων (...) Τα δύο πρώτα κόμματα πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και σε μια τέτοια συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να βάλει πλάτη για τη χώρα (...) Τα φύγε εσύ, έλα εσύ και οι ανίσχυρες κυβερνήσεις όπου έχουμε ένα πρώτο κόμμα με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι, έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε λύσεις για τη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ για να δείξουν ότι η υπόθεση αναμόρφωσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς συνεχίζει να έχει μέλλον, παραπέμπουν στη σημερινή, για πρώτη φορά, κοινή συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων όσων συμμετέχουν στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, «Κινήσεις Πολιτών»).

«Θέλουν τον "καλό" ΣΥΡΙΖΑ», λέει το Ποτάμι

Από το Ποτάμι, έσπευσε να απαντήσει ο γραμματέας Οργανωτικού Π. Αβραμίδης, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων το προηγούμενο διάστημα.

Κατηγόρησε την Φ. Γεννηματά ότι «κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση».

Πρόσθεσε: «Οπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της - κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ - προσδοκούν συνεργασίες με τον "καλό ΣΥΡΙΖΑ"».

Κατέληξε ότι «το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές» και ότι «όσοι τορπιλίζουν το διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ' όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε».

Την ίδια ώρα, μια σειρά από στελέχη των δύο κομμάτων εμφανίζονται προβληματισμένα για την κατάληξη του εγχειρήματος. Ενδεικτικά, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης, έλεγε χτες στον ΣΚΑΪ ότι «αν προχωράμε στη συγκρότηση του χώρου μας προσπαθώντας να βρούμε όχι τι μας ενώνει αλλά τι μας χωρίζει και μάλιστα μέσα από διαρροές και υπαινιγμούς, γινόμαστε αναξιόπιστοι στον δημοκρατικό κόσμο που μας παρακολουθεί».

«Δε νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε, «και νομίζω ότι η προσπάθεια για να υπάρξει κάτι δεν έχει μπει στη διαδικασία της συγκρότησής του (...) Τα σημάδια δεν είναι πολύ καλά και εγώ δεν είμαι αισιόδοξος, παρά το ότι το προσπάθησα και το προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.

Και ο ΓΑΠ...

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι είχε επισημάνει εγκαίρως τις αδυναμίες του εγχειρήματος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Ωστόσο, δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αργά να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο, επίπονο», προσθέτει και καταλήγει ότι το ΚΙΔΗΣΟ «προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες και το πολιτικό πλαίσιο για μία συμφωνία πνοής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ