Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προχωρά το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το φλερτ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, διοργανώνει το Σάββατο στην Αθήνα συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Οπως διαχέεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ».

«Με την πρόταση για ένα διαρκές διάλογο Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Πρέπει να ξαναδώσουμε μια καινούργια πίστη στους ανθρώπους. Οτι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που καταστρέφει την ευημερία», ανέφερε σχετικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σε μια δήλωση χαρακτηριστική τόσο για το επιχειρούμενο «ξέπλυμα» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και για το ρόλο που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την επιχείρηση.

Από το ΥΠΕΞ σημειώνεται με νόημα ότι «η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Ελληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης, ενώ διεξάγεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση: Την 9η Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και στις 8 - 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», ο Ν. Ξυδάκης έλεγε: «Η Ελλάδα εδώ και καιρό καλείται μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται ως παρατηρητής σε παρόμοιες συναντήσεις κορυφής. Αυτό έχει μια ευρωπαϊκή σημασία, κατ' αρχάς. Οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες έρχονται σε ένα γόνιμο διάλογο με την Αριστερά, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία, όπου έχει σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Αριστεράς. Η Σοσιαλδημοκρατία έχει προβλήματα φυσιογνωμίας μεγάλων διαστάσεων. Η συζήτηση με τις νέες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως διαμορφώνονται κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, είναι γόνιμη και ελπιδοφόρα».

Και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την Ελλάδα (...) δεν μπορεί να είναι μόνη της. Χρειάζεται συμμαχίες για την εθνική υπόθεση. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο: Οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή μας αυτή την ιδιαίτερη πολιτική δυναμική».

Για την ηγεμονία στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία

Σε ερώτηση, δε, αν η άρνηση των ελληνικών κομμάτων που ανήκουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι) να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση, «είναι πρόβλημα για την εμβάθυνση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», έσπευσε να το αποκλείσει:

«Οχι. Μπορούν από την πλευρά τους να έχουν όποια στάση και συμπεριφορά θέλουν, αλλά όταν μιλάνε οι άλλοι μαζί σου και σε προσκαλούν, πρέπει να ανταποκρίνεσαι. Δεν είναι μόνο λόγοι πολιτικής ηγεμονίας στο εσωτερικό, που είναι κι αυτό μια θεμιτή επιδίωξη. Δηλαδή, ποιος δεν θέλει να ηγεμονεύσει; Αλλά είναι και για λόγους εθνικού συμφέροντος (σ.σ. το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης). Οταν τις κρίσιμες στιγμές χρειαστεί να αναζητήσεις στήριξη από τον Ολάντ ή τον Ρέντσι ή τον Κόστα ή τη γερμανική, αυστριακή και σουηδική Σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορείς εκ των προτέρων να πεις δογματικά "δεν σας μιλάμε". Κατά δεύτερον, η πολιτική ηγεμονία μιας νέας Αριστεράς του 21ου αιώνα είναι εκφρασμένη ανάγκη μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού και διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ»...

Θεματολογία και παρουσίες

Θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης στην Αθήνα είναι «η ΕΕ μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική, καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ».

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Γάλλος υπουργός Επικρατείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Α. Ντεζίρ, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ, Σ. Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Μαργκαρίτα Μάρκες, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ι. Κόρτσοκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Λ. Γκρες και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Από την πλευρά του ΕΣΚ, θα συμμετάσχουν επίσης οι αντιπρόεδροι της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Ζ. Ροντρίγκεζ και Ε. Γκερέρο Σαλόμ, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης και ο αναπληρωτής γγ του ΕΣΚ, Γ. Πολέ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org