Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Διαφωνεί με το «μοντέλο», προωθεί «εναλλακτικές» για την «απελευθέρωση»

Το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε η διοίκηση της ΔΕΗ με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προηγούμενο δίμηνο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δύο μέρες μετά τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου της, Μ. Παναγιωτάκη, ότι το νέο καθεστώς δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ» που ξεκινά τον επόμενο μήνα μπορεί να οδηγήσει «σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ειδικά για το θέμα των ΝΟΜΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έθεσε θέμα «συμβατότητας» του συγκεκριμένου μοντέλου με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, καθώς όπως είπε συνιστά επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων, ενώ ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τον τερματισμό τους. Ζήτησε, επίσης, την εξαίρεση των πελατών με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και των πελατών υψηλής τάσης από τον υπολογισμό στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ.

Ως «εναλλακτικό» μοντέλο για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με καταναλωτές από όλες τις κατηγορίες «που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό». Είναι πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ, φαίνεται πως τη μελετάει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, «τα στελέχη της ΕΕ άκουσαν με ενδιαφέρον».

Τα πράγματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δείχνουν να πηγαίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αφού οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ δήλωσαν πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων του νόμου...

Τέλος, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνεται ότι τα στελέχη της ΔΕΗ ενημέρωσαν για την τρέχουσα κατάσταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις της επιχείρησης από την εφαρμογή του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «επιβαρύνσεις που προστίθενται σε αυτές των υπολοίπων μέτρων και δημιουργούν ασύμμετρες συνθήκες ανταγωνισμού και πρόσθετη πίεση στις χρηματορροές της επιχείρησης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org