Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας!

Ανακοίνωση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας», με αφορμή τη λεγόμενη «συνάντηση του Νότου»

Σε ανακοίνωσή της μπροστά στην επικείμενη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου», που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση αύριο Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, η Γραμματεία της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» τονίζει τα εξής:

«Στις 9 Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία της "αριστερής" κυβέρνησης των νέων μνημονίων και των δεκάδων αντεργατικών μέτρων, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα διεξαχθεί στην Αθήνα διάσκεψη των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, του αποκαλούμενου και "Νότου" της ΕΕ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ΕΕ, στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, την περιβόητη "ανάπτυξη".

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνεύρεση παλιάς και "νέας" σοσιαλδημοκρατίας στο Παρίσι.

Οι δύο πρωτοβουλίες, όπως κι άλλες ανάλογες, έχουν ως "κοινό παρονομαστή" την επιδίωξη σποράς μάταιων ελπίδων στους λαούς, πως το καπιταλιστικό σύστημα και το αντιδραστικό του διακρατικό "οικοδόμημα" στην ευρωπαϊκή ήπειρο - η ΕΕ - μπορούν να καλυτερεύσουν και να "εξανθρωπιστούν". Επιδιώκουν να πείσουν πως ένας άλλος συσχετισμός στις ευρωπαϊκές "κορυφές", υπέρ του "Νότου" σε βάρος του "Βορρά", ή υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας έναντι των φιλελεύθερων, θα φέρει στους λαούς το "τέλος της λιτότητας", την "ισοτιμία", την "αλληλεγγύη", την "ανάπτυξη" στην ΕΕ.

Οι λαοί όμως της Ευρώπης γνωρίζουν στο πετσί τους εδώ και δεκαετίες πως η ΕΕ και κάθε είδους αστικές κυβερνήσεις (φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές), στοχεύουν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην ανάκαμψή του με ενίσχυση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η "ανάπτυξη", που υπόσχονται, δεν ήταν, δεν μπορεί να είναι "δίκαιη", "πατάει" στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στην ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν από την πείρα τους πως είναι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις καπιταλιστικές χώρες (Νότου και Βορρά, σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων), που εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, που φέρνουν νέα δεινά, κατατρεγμούς και προσφυγιά για τους λαούς.

Οι λαοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως μηχανισμοί όπως το ISIS και η αποκρουστική δράση τους, που χρηματοδοτήθηκε και στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν το πρόσχημα για την ένταση των μέτρων καταστολής από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Στις μέρες μας, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ έχει βγάλει στην επιφάνεια αντιθέσεις ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα σχετικά με το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ. Κυρίαρχο ζήτημα στην αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ παραμένει το μείγμα αστικής διαχείρισης, ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και έλεγχο των κρατών - μελών από τους μηχανισμούς της ΕΕ από τη μία και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να απελευθερωθούν κρατικοί πόροι για τη στήριξη των μονοπωλίων από την άλλη. Αυτή η αντιπαράθεση είναι ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί και στις δύο εκδοχές ζημιωμένοι είναι η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού ως προϋπόθεση έχουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι κυβερνήσεις της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη χρησιμοποιούν αποπροσανατολιστικά το σύνθημα "όχι στη λιτότητα". Το σύνθημα αυτό δεν έχει σχέση με την ανάσχεση ή ανατροπή των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων, την ανακούφιση του λαού, αντίθετα, αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με επιπλέον ζεστό χρήμα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι αυτές οι κυβερνήσεις, όπως και οι φιλελεύθερες, προωθούν νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρηματοδότηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Οσες Σύνοδοι και συνάξεις Κορυφής, ανάμεσα στους "επικεφαλής των χωρών του Νότου" κι αν γίνουν, όσες μεγαλοστομίες για "επανεκκίνηση της ΕΕ" κι αν ειπωθούν, η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, μόνο χειρότερη για τους λαούς γίνεται, ούτε άλλωστε εξανθρωπίζεται το καπιταλιστικό σύστημα, που αυτή υπηρετεί.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή τους!»

  • Θυμίζουμε ότι η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», ή «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους», όπως είναι ολοκληρωμένα η ονομασία της, αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας 29 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, που έχουν δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο πάλης ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον καπιταλισμό. Ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2013 και η ιστοσελίδα της στα Αγγλικά έχει ως εξής: http://www.initiative-cwpe.org

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org