Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τα «σκονάκια» του κεφαλαίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

...με παράλληλη προσπάθεια να συντηρηθεί το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ
Με τον ΣΕΒ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με επιχειρηματικούς φορείς μπροστά στη ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων βρέθηκαν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος». Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων εκφράστηκε «η βούληση ο διάλογος να είναι διαρκής, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Οι αξιώσεις του κεφαλαίου θα έχουν περίοπτη θέση στην πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα θα γίνεται προσπάθεια αυτές να «ντυθούν» με «φιλολαϊκό μανδύα», π.χ. με αναφορές για «ενίσχυση της απασχόλησης με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα νέα χτυπήματα στα εργασιακά στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Το «πρόσημο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Επαναφέροντας, εξάλλου, το παραμύθι τη «δίκαιης ανάπτυξης», σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στο free press του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι «ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μία ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις». Επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι το πρόσημο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πάντα ταξικό υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και το περιεχόμενο της πολιτικής που υπηρετεί το στόχο αυτό.

Μην έχοντας τίποτα απ' το να προσφέρει στο λαό πέρα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται, ο Αλ. Τσίπρας συνιστά «να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε έναν γόνιμο διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πέραν των «οραμάτων» στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας μια γεύση των όσων ο πρωθυπουργός θα πει στη ΔΕΘ εν είδει απολογισμού, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις δημοσιονομικές της εξαγγελίες λόγω της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αλλά έχει περάσει 85 νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, δωρεάν ρεύμα, ενίσχυση των ευπαθών ομάδων κ.ο.κ. Προβάλλουν ως «υλοποίηση των δεσμεύσεων» τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, την οποία διογκώνουν με την αντιλαϊκή πολιτική τους!

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης την ελπίδα, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών θα διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο αντίθεσης στις πολιτικές λιτότητας και ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών, αφού αυτοί παρεμποδίζουν την ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου απ' τον κρατικό κορβανά.

Στο φόντο, εξάλλου, της κινητικότητας που καταγράφεται στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 16/9 στην Μπρατισλάβα, πληροφορίες φέρουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να καλεί ηγέτες κρατών - μελών για συναντήσεις στο Βερολίνο και αναφέρουν ότι σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με κυβερνητικές πηγές, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκείνη τη μέρα στη ΔΕΘ, συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους πριν τη σύνοδο στην Μπρατισλάβα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ