Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αμπαλάρει» τις νέες αυταπάτες για «δίκαιη» ανάπτυξη

Icon

Ολο το «πακέτο» των αξιώσεων της ντόπιας αστικής τάξης αναμεταδίδει με τη συνέντευξή του στη «Real News» ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που «αμπαλάρει» νέες αυταπάτες για το λαό υποστηρίζοντας με ζέση το παραμύθι της «δίκαιης» ανάπτυξης, που άλλωστε θα αποτελέσει και τον βασικό πυρήνα της παρέμβασής του στη ΔΕΘ.

«Το Βερολίνο επιμένει να λειτουργεί ως το ταμιευτήριο της Ευρώπης με τα υπερβολικά πλεονάσματα, τους παγωμένους μισθούς και τον χαμηλό πληθωρισμό, την ίδια στιγμή που ο ελλειμματικός Νότος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στην ανεργία και την αποανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε «θα δούμε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και σε δημοψηφίσματα (...) Η Ευρώπη θα βρεθεί στα πρόθυρα της αποσύνθεσης».

Εξηγώντας τους στόχους του επιχειρούμενου συντονισμού των κρατών του Νότου για λογαριασμό των αστικών τάξεων αυτών των κρατών, είπε ότι σκοπός είναι η διεκδίκηση μεταφοράς πόρων προς την περιφέρεια με στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και την έξοδο από την οικονομική κρίση. Και σημείωσε: «Δεν θέλουμε να είμαστε η φτωχή περιφέρεια της ΕΕ, θέλουμε να είμαστε ένα νέο κέντρο, με ατζέντα και θετικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σοσιαλδημοκρατία και τη δυνατότητα ανανέωσής της, στην οποία προτίθεται να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικροτώντας τις υποτιθέμενες «νέες προοπτικές» που δημιουργεί η διάρρηξη της συμμαχίας τους «με τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό».

Σε ό,τι αφορά τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι είναι προ των θυρών η ρύθμιση του χρέους, που «θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών στο λαό για τα οφέλη της ανάκαμψης που τάχα θα απολαύσει, πάει μαζί με τον απροκάλυπτο εμπαιγμό, με τον Αλ. Τσίπρα να ισχυρίζεται πως «αποδείξαμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι η πρώτη μας φροντίδα (...) Και όσο τα πράγματα στην οικονομία βελτιώνονται, τόσο οι δυνατότητες της κοινωνικής μας πολιτικής θα διευρύνονται».

Τη «δίκαιη ανάπτυξη» σκιαγράφησε κάπως πιο παραστατικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας («Αγορά»): «Σημασία δεν έχει μόνο το μεγάλωμα της πίτας, αλλά και το να μοιράζεται δίκαια... Το εθνικό αυτό σχέδιο μακράς πνοής θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και έχει δύο σημεία - σταθμούς: Την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τη δίκαιη συμμετοχή και στις υποχρεώσεις και στα οφέλη, όλων των Ελλήνων πολιτών»!!!

Ο Αλ. Τσίπρας, αποκρύπτοντας τα νέα μέτρα που έρχονται, υποστήριξε ότι «"κόκκινη" γραμμή μας είναι να μην πάμε πουθενά πίσω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο». Αποκρύβει όμως το αντιλαϊκό περιεχόμενο του κεκτημένου της ΕΕ.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε και η Ολγα Γεροβασίλη, κληθείσα να σχολιάσει την αντεργατική μεταρρύθμιση που πέρασε ο ...«σύμμαχος» Ολάντ. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν απάντησε και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η χώρα δεν είναι πλέον απομονωμένη και το αίτημα για δημοσιονομική ευελιξία είναι επιτακτικό και από πολύ πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης».

Είναι, τέλος, χαρακτηριστική η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα αν επίκειται ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απροθυμία της κυβέρνησης να τις διεκδικήσει λέγοντας: «Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων είναι εθνικό θέμα και θέμα τιμής για την χώρα. Και ως τέτοιο, απαιτεί προσεκτική διαχείριση, ειδικά σε περιόδους σύνθετες όπως αυτή την οποία διανύουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμορφώνουν τη γραμμή υπεράσπισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων(2017-02-11 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, εφησυχασμός και κάλπικες υποσχέσεις στο λαό(2016-09-30 00:00:00.0)
Ο λαός να περάσει απέναντι από κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής(2016-09-13 00:00:00.0)
Το παραμύθι της κυβέρνησης δεν πείθει πια(2016-08-30 00:00:00.0)
«Ανάκαμψη για όλους» ο τίτλος του «νέου» παραμυθιού(2016-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ