Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12517

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Κοροϊδία ότι θα μπει τέλος στη διαπλοκή

ΣΕΛ.  3

Γενναία επιδότηση των επιχειρήσεων αντί για προστασία των ανέργων

Τα προγράμματα παροχής τζάμπα εργασίας ολοκληρώνονται με την απευθείας απόδοση στους εργοδότες ακόμα και του επιδόματος της ανεργίας

Μέχρι και τα πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ ετοιμάζονται να καταβροχθίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τα νέα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση τάχα της ανεργίας. Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με τζάμπα εργασία, σε βάρος ακόμα και της ελάχιστης προστασίας των χιλιάδων ανέργων, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2016. Στον αντίποδα, μπροστά στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ, τα ταξικά συνδικάτα παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και κινητοποίησης για την ανεργία. Καλούν εργαζόμενους και ανέργους να παλέψουν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τους ταΐζουν στο στόμα...

Τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης» συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτούν την έφοδο του κεφαλαίου για την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας.

Ο στόχος είναι καθαρός: Από τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ, λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, να μην υπάρχει η παραμικρή διαρροή προς επιδόματα που στηρίζουν υποτυπωδώς τους ανέργους, αλλά στο σύνολό τους να κατευθύνονται σε προγράμματα ενίσχυσης και χρηματοδότησης της εργοδοσίας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Τώρα, με το νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση επινόησε και ένα νέο προπαγανδιστικό επιχείρημα, αυτό της δήθεν στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στο εξής θα προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με 586 και 511 ευρώ μεικτά και ένα μέρος του μισθού τους θα είναι το επίδομα ανεργίας!

Ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική και τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, ούτε βέβαια οι χιλιάδες άνεργοι θα σωθούν με τέτοια μέτρα.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την κατηγορία για να τους εντάξει σε προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης και όχι κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν δικαιούνται το επίδομα, με βάση τις απαράδεκτες πρακτικές και τα κριτήρια του ΟΑΕΔ.

Στόχος είναι να καταλήξουν και τα κονδύλια του επιδόματος στην τσέπη της εργοδοσίας. Κι αν σήμερα χρησιμοποιείται ως «όχημα» η στήριξη τάχα των μικρομεσαίων, αύριο, αυτοί που θα καρπώνονται τα χρήματα ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, θα είναι οι μεγαλοεπιχειρήσεις, στις οποίες καταλήγει άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων από τον ΟΑΕΔ.

Αλλωστε, ένας αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ δύσκολα μπορεί σήμερα να συντηρήσει την οικογένειά του, πόσο μάλλον να διαθέσει και χρήματα για να προσλάβει έναν άνεργο, έστω και επιδοτούμενο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί αυτήν την τραγική κατάσταση των μικρομεσαίων, για να κάνει πιο εύπεπτη την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας.

Πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν πρωτοτυπεί το υπουργείο Εργασίας με τις εξαγγελίες που κάνει. Η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας υπήρξε διαχρονικά διακαής πόθος του κεφαλαίου και των κομμάτων του, στο όνομα της ενίσχυσης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, σε βάρος της «παθητικής» επιδότησης των ανέργων. Τον ίδιο στόχο θέτει και η ΕΕ στη στρατηγική της για την απασχόληση.

Ετσι, πηγαίνοντας πίσω στο 1999, διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη» ότι «το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ) να διενεργήσει μελέτη για την "αναπροσαρμογή" της επιδοματικής πολιτικής για την ανεργία (...) Στη μελέτη εξετάζεται το σύστημα επιδομάτων και των χαρακτηριστικών των δικαιούχων, ώστε να καταλήξει σε προτάσεις μετάβασης από επιδοματικές πολιτικές σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (...) σύμφωνες με τις ανάγκες της αγοράς».

Το 2003, η τότε κυβέρνηση ετοίμαζε νόμο, με τον οποίο όποιος επιδοτούμενος άνεργος δεν δεχόταν στο εξής να παρέχει «κοινωνική» εργασία σε υπηρεσίες του Δημοσίου, έχανε το επίδομα ανεργίας. Το 2007, στο ίδιο αντιδραστικό πλαίσιο, προβλεπόταν ότι «ο άνεργος που, δύο φορές, δεν αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία (...) ή δε δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ (...) χάνει την αξίωση για επιδότηση και την ιδιότητα του ανέργου για την τακτική επιδότηση ανεργίας».

Οπως φαίνεται, δηλαδή, το «ροκάνισμα» του επιδόματος ανεργίας κρατάει χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και έρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να το σπρώξει κατευθείαν στο στόμα της μεγαλοεργοδοσίας...ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία καθαρισμού του Πάρκου «Τρίτση»

Με το σύνθημα «Διεκδικούμε πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα», η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ πήρε το περασμένο Σάββατο πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου «Τρίτση», το οποίο στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει, για άλλη μια χρονιά, το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


ΣΕΛ.  13


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο διεκδίκησης για τους παιδικούς σταθμούς

ΣΕΛ.  10
ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ
Τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αμπελουργούς

ΣΕΛ.  9
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνονται οι «προβληματισμοί» για την τουρκική επέμβαση

ΣΕΛ.  17


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org