Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
Αντιμέτωπα με το βάρβαρο χαράτσι και πάλι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Σχεδόν... πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, γιατί τάχα έκανε «δικαιότερο» το χαράτσι που θα καταργούσε!

Αντιμέτωπα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 βρίσκονται από χτες τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος, την ίδια ώρα που στέλνει τα «μπιλιετάκια» με το νέο χαράτσι, σχεδόν... θριαμβολογεί ισχυριζόμενη ότι το μεγαλύτερο σχετικά ποσοστό των φορολογούμενων θα πληρώσει μικρότερο φόρο από πέρσι, ενώ ένα ακόμη σημαντικό τμήμα τους θα πληρώσει ίδιο φόρο.

Θριαμβολογεί περί «πιο δίκαιης και αναλογικής κατανομής» ενός φόρου που μονιμοποίησε, ενώ υποτίθεται ότι θα καταργούσε, ενός βάρβαρου και άδικου χαρατσιού το οποίο επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας και λαϊκής κατοικίας...

Προσπερνώντας αυτήν την πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να υποστηρίξει το αφήγημα πως δήθεν φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι «κοινωνικά δικαιότερος», ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 38,5% των φυσικών προσώπων (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016 λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, το 26% (1.667.901) θα πληρώσει το ίδιο, ενώ το 35,95% (2.012.414) θα πληρώσει παραπάνω από πέρσι (φροντίζει βέβαια το υπουργείο να «σπάσει» το τελευταίο νούμερο σε 3 υποκατηγορίες...).

Ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος, στα 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του τρίτου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, γεγονός που σπεύδει να υπενθυμίσει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι η λαϊκή αγανάκτηση δεν αντιμετωπίζεται με τα τεχνάσματα περί... «πιο δίκαιου και αναλογικού ΕΝΦΙΑ»!

Να υπενθυμίσουμε ότι από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που είναι κενά ή έχουν κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα, έπεσε το αφορολόγητο όριο για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 από 300.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

Παράλληλα, μόνο για φέτος αναβλήθηκε η εφαρμογή της διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα τον περασμένο Μάη, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου θα συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης από το 2017, σε συνδυασμό με τη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, θα σημάνει ότι μεγάλο κομμάτι λαϊκών νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπο και με νέο, συμπληρωματικό χαράτσι...

Σε ό,τι αφορά τη... λυπητερή για φέτος, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη και για την τελευταία στο τέλος Γενάρη του 2017. Να σημειωθεί ότι και φέτος δεν προβλέπεται καμία έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση.

Υποσχέσεις για... αντικατάσταση ονόματος στο χαράτσι

Σε αντίστοιχο... πανηγυρικό ύφος με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε χτες πως «η κυβέρνηση εργάστηκε ώστε για τη συντριπτική πλειονότητα να μην αυξηθεί ή και να ελαττωθεί ο φόρος», γυρεύοντας περίπου... συγχαρητήρια για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού.

Χρησιμοποίησε μάλιστα και αυτή τις... «δημιουργικές» προσθέσεις, βάσει των οποίων το 92% των φορολογουμένων θα έχει λιγότερο, ίδιο ή καθόλου φόρο και κάποιοι από αυτούς θα έχουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ. Η αύξηση, όπως είπε, αφορά περίπου το 8% των φορολογουμένων.

Γνωρίζοντας βέβαια και η ίδια ότι τέτοια τεχνάσματα έχουν πενιχρά αποτελέσματα, προανήγγειλε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια ώστε ο ΕΝΦΙΑ να «αντικατασταθεί» από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας - ουσιαστικά δηλαδή να παραμείνει ο ίδιος φόρος αλλά με άλλο όνομα - δίχως να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία ή να δώσει κάποια επιπλέον στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ