Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- «Αρκετά κακή συμφωνία για την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τη γερμανο-ρωσική συμφωνία για νέο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Βαλτική, επειδή, όπως είπε, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Αυτό, πρόσθεσε, «στην παρούσα φάση ...θα αποσταθεροποιήσει ουσιαστικά την Ουκρανία».

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες νεαρό άοπλο Παλαιστίνιο με τη δικαιολογία ότι «έτρεξε με φόρα προς το μέρος» φυλακίου κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό «Ofra» στη βορειοανατολική Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Tο Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας τάχτηκε χτες με προσωρινή του απόφαση υπέρ της αναστολής του μέτρου απαγόρευσης του «μπουρκίνι» (μαγιό μουσουλμάνων γυναικών), εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να αυξήσει την έκταση της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στα ανοιχτά της Χαβάης, σε μία θαλάσσια περιοχή εμβαδού 1,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό, επικαλούμενος τις απειλές των κλιματικών αλλαγών και την ανάγκη προστασίας οικοσυστημάτων των ωκεανών.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στους 10 αυξήθηκε χτες ο αριθμός των νεκρών που προκάλεσε την Πέμπτη επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» σε παραλιακό εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ανατίναξαν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στο εστιατόριο «Μπαναντίρ» στην παραλία Λίντο προτού εμπλακούν σε πολύωρη μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο εισαγγελέας στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, διέταξε την αστυνομία να μην επιχειρήσει διάλυση διαδήλωσης που είχαν προγραμματίσει το περασμένο 24ωρο 18 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης, όπως έγινε προχτές με αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών. Παρ' όλα αυτά, πολλές δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ με γκλομπς, δακρυγόνα και υδροβόλα είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο όπου είχε προγραμματιστεί η διαδήλωση.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, έφτασε χτες στο Ναϊρόμπι της Κένυας, προκειμένου να συμμετάσχει στη «Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Αφρικανική Ανάπτυξη» που συγκάλεσε η κυβέρνησή του με τη συμμετοχή 35 αρχηγών κρατών αφρικανικών χωρών. Πρόκειται για την έκτη ιαπωνο-αφρικανική σύνοδο κορυφής της τελευταίας 20ετίας και την πρώτη που πραγματοποιείται εκτός Τόκιο.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Νοτιοαφρικανοί δικαστές απέρριψαν χτες το αίτημα της εισαγγελίας, που ζητούσε να επιβληθεί νέα ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για το φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ