Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12513

ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ
Οργή για την ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία
  • Πάνω από 250 οι νεκροί, πάνω από 200 οι τραυματίες στα νοσοκομεία, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, χιλιάδες οι άστεγοι
  • Μηνύματα αλληλεγγύης από ΠΑΜΕ και ΠΣΟ

ΣΕΛ.  14
Απογείωση των έμμεσων φόρων και του συνολικού χαρατσώματος του λαού

Στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων έφτασαν τον Ιούνη, από 56,1% πέρσι, τα ποσά από τα κάθε είδους χαράτσια στην εργατική - λαϊκή κατανάλωση!


ΣΕΛ.  6

Συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ

Στις 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουν ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για παραπέρα τσάκισμα του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, με μείωση μισθών και συντάξεων, τσάκισμα των ασφαλιστικών και άλλων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, καθώς και στις άλλες αναδιαρθρώσεις πολύμορφης ενίσχυσης του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση σε όφελός του και για ανάκαμψή του. Να προβάλουν ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να δυναμώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών τους.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη χωρίς καθυστέρηση

Οπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο «Ριζοσπάστης», σχεδόν δύο στους τρεις μισθωτούς (63%) λαμβάνουν μισθό κάτω από 850 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μισθωτών (22,45%) που, με βάση τα στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων, έχουν μισθό μικρότερο από 500 ευρώ μεικτά.

Και βέβαια, εδώ δεν περιλαμβάνεται η μεγάλη στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, οι οποίοι είναι τα κατεξοχήν θύματα της μακρόχρονης καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας, αν και ένα μέρος τους υπάρχει και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πρόσωπό τους καθρεφτίζονται η βαρβαρότητα και η σαπίλα του συστήματος που λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και με σημαία την ανταγωνιστικότητα, που διαφημίζουν όλες οι αστικές δυνάμεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές.

Μεγάλο μέρος αυτών των χαμηλών μισθών αντιστοιχεί σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και όλες τις άλλες μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που αποκτούν μόνιμο και μαζικό χαρακτήρα.

Η εξάπλωση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και μια σχετική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, για την οποία πανηγυρίζει η σημερινή κυβέρνηση, κρύβοντας ότι δύο και τρεις άνεργοι εξαναγκάζονται να μοιράσουν μεταξύ τους μία κακοπληρωμένη θέση εργασίας.

Από την άλλη, η εξάπλωση της ευελιξίας δεν αποκλείει σε ορισμένους κλάδους (π.χ. τουρισμός) να καταγράφεται το φαινόμενο της υπερεργασίας, που συνοδεύεται μάλιστα και από μείωση των μισθών. Αυτό, δηλαδή, που επιβεβαιώνεται, είτε σε κλάδους που φθίνουν είτε σε κλάδους που γνωρίζουν ανάπτυξη ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που μπορεί να παίρνει διαφορετικές μορφές από κλάδο σε κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο, αξιοποιώντας και την καπιταλιστική κρίση, επιβάλλει όρους εργασίας (μισθούς, ωράρια, συμβάσεις) που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού του κέρδους, ξεζουμίζοντας τους εργάτες με όλους τους δυνατούς τρόπους, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση την υποαπασχόληση, αλλά και την υπερεργασία, για να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος εργασίας.

Ο εργάτης - «λάστιχο», προσαρμοσμένος πλήρως στις ανάγκες της παραγωγικής μηχανής, και μάλιστα όσο γίνεται πιο φθηνός, αυτό είναι το «υλικό» που έχουν ανάγκη και διεκδικούν για λογαριασμό τους οι καπιταλιστές. Γιατί και η ευέλικτη δουλειά είναι ένας παράγοντας που τους αυξάνει το κέρδος.

Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα εκείνες των τελευταίων χρόνων, εξοπλίζοντας τους εργοδότες με ένα ισχυρό αντεργατικό πλαίσιο, το οποίο διατηρεί ανέπαφο ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σε συνεργασία με το κουαρτέτο προωθεί και νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν δεύτερη επιλογή. Απαιτείται σταθερό μέτωπο αγώνα ενάντια στην εργοδοσία, στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που την υπηρετούν, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Η οργάνωση της πάλης σ' αυτήν την κατεύθυνση και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και το λαό, είναι καθήκον πρώτης γραμμής.

Το κοινό κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, που ήδη συγκεντρώνει εκατοντάδες υπογραφές σωματείων, είναι μια καλή αφετηρία. Χωρίς καμία καθυστέρηση, απαιτείται άμεση και μαζική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα, για να ανακοπεί η εργοδοτική επιθετικότητα, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ανακτηθούν οι απώλειες, να μπουν στην ημερήσια διάταξη του κινήματος οι διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
«Κόπηκαν» πάνω από 48.000 βρέφη και νήπια

Κινητοποίηση της ΟΓΕ την 1η Σεπτέμβρη

Τεράστιο το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς αφού το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καλύπτει μόνο ένα μέρος παιδιών. Χιλιάδες ακόμα είναι τα ζευγάρια που αποκλείστηκαν από τα ίδια τα κριτήρια του ΕΣΠΑ και αγωνιούν για το αν θα βρουν μία θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό πληρώνοντας τροφεία.


ΣΕΛ.  8


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει με ένταση τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

ΣΕΛ.  15
ΣΥΡΙΖΑ
Τα πιο αγαπημένα παιδιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

ΣΕΛ.  3
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΚΚΕ: Για την ενημέρωση του λαού τίποτε θετικό δε θα υπάρξει

ΣΕΛ.  4
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 3 Σεπτέμβρη η εκδήλωση στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ