Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1660 Τα βιβλία του Αγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή άσκησε κριτική στο βασιλιά Κάρολο Β'.

1770 Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1813 Ο Ναπολέων νικά τις υπέρτερες συνδυασμένες δυνάμεις των Πρώσων, των Αυστριακών και των Ρώσων στη Μάχη της Δρέσδης.

1905 Γεννιέται ο Αρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Στη δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Τον Ιούλη του 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, που του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό, όπως και έπραξε. Το Μάη του 1943, με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ανέλαβε καπετάνιος του.

Ο Αρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, την χαρακτήρισε λαθεμένη και επεδίωξε τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Ετσι, το Κόμμα τον διέγραψε.

Το 2011 η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Θεώρησε ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμησή του για τη Συμφωνία της Βάρκιζας, αλλά αυτό δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυτή, που συνιστούσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατήγγειλε την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ.

1922 Ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Τραγικός ο απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας: 91.000 οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1948 Ο ΔΣΕ αναδιοργανώνεται. Τη διοίκησή του αναλαμβάνει το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο, ενώ στη θέση των Αρχηγείων Περιοχών συγκροτούνται οι Μεραρχίες του ΔΣΕ.

1994 Το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις του που προβλέπουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

1997 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς και στο Δεκέμβρη του 1944.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ