Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη στην Τσίζρε

...και νέο «αντιτρομοκρατικό» διάγγελμα Γιλντιρίμ

Μετά τη χτεσινή έκρηξη στα νοτιοανατολικά
Μετά τη χτεσινή έκρηξη στα νοτιοανατολικά
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 78 τραυματίστηκαν μετά από φονική έκρηξη που έγινε χτες νωρίς το πρωί στην τουρκική πόλη Τσίζρε, στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο τοποθετήθηκε στην τοπική έδρα της αστυνομίας. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερα το ΡΚΚ.

Η πόλη Τσίζρε είναι μια από εκείνες που τους προηγούμενους μήνες ισοπεδώθηκαν και ερημώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ στρατού και ΡΚΚ, τις πολυήμερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας...

Η νέα εξέλιξη έδωσε αφορμή για νέο «αντιτρομοκρατικό» διάγγελμα του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Ας γνωρίζει το έθνος ότι κηρύξαμε ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες. Οπως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε πει κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας: Ανεξαρτησία ή θάνατος» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «κανείς τρομοκράτης» δεν μπορεί να «θέσει σε ομηρία την Τουρκία». Ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα εμποδίσει τις «αισχρές ευχές» των δυνάμεων που θέλουν να διαταράξουν την ειρήνη σε αυτή. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητική τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα για να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, με πιθανό τόπο συνάντησης την Κρήτη.

  • Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ανέφερε ότι επτά Τούρκοι πολίτες πέρασαν παράνομα τα σύνορα (μια 4μελής οικογένεια από Εβρο και τρεις επιχειρηματίες από Ρόδο) και «εικάζεται» ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει την είσοδό τους και λέει ότι η διασταύρωση της ταυτότητας των ατόμων δε θα είναι εύκολη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ