Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Δολοφονία υπουργού

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το θάνατο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Ροδόλφο Γιάνες, επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος της βολιβιανής κυβέρνησης, Κάρλος Ρομέρο, λέγοντας ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής μας δολοφονήθηκε άνανδρα και βάρβαρα».

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βολιβίας, ο Γιάνες δέχτηκε επίθεση και έπεσε θύμα απαγωγής ενώ βρισκόταν στην περιοχή Παντούρο, 180 χλμ. από την πρωτεύουσα Λα Πας, συμμετέχοντας σε προσπάθειες για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνεταιριστικών εξορυκτικών εταιρειών που αντιδρούν σε νόμο που πέρασε πρόσφατα. Ο Ρομέρο φαίνεται ότι έγινε όμηρος ανθρώπων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου που τις τελευταίες βδομάδες πρωτοστατούν σε αποκλεισμούς δρόμων και σκληραίνουν τη στάση τους, στην αντιπαράθεση με σχεδιασμούς που κρίνουν ανεπαρκείς για τα συμφέροντά τους, αξιοποιώντας και τμήματα εργαζομένων.

Πάντως, το ηγετικό στέλεχος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των Ανθρακωρύχων της Βολιβίας (Fstmb), Ορλάντο Γκουτιέρες, καταδίκασε τη δολοφονία Γιάνες, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα, όταν μάλιστα ο σύντροφος Γιάνες ήρθε (στην περιοχή) για να λυθεί η αντιπαράθεση». Επέκρινε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ορυχείων Βολιβίας (Fencomin), που «προέτρεψε στον αποκλεισμό των δρόμων και χρήση δυναμίτη, κάτι που αυτή τη βδομάδα προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, ορισμένους σοβαρούς, όπως και το θάνατο δύο εργαζομένων του κλάδου». Ο Γκουτιέρες πρόσθεσε πως «αντί να καλέσει σε ειρήνευση, η Fencomin χρησιμοποίησε πύρινους λόγους που τους καταδικάζει ο λαός της Βολιβίας» και κάλεσε σε διάλογο για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ