Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων του φονικού σεισμού

Στο Αματρίτσε συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες

Copyright 2016 The Associated

Στο Αματρίτσε συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες
ΡΩΜΗ.--

Τα πλάνα από τις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Τετάρτης συνεχίζουν να κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας μεγάλη θλίψη για τα εκατοντάδες θύματα αλλά και αγανάκτηση για την ανυπαρξία αντισεισμικής πρόληψης, θυμίζοντας χωρίς υπερβολή εικόνες από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας ή του Ιράκ.

Χτες, ο επίσημος απολογισμός ήταν 268 νεκροί. Οι τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία πλησίαζαν τους 400. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο αριθμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι αγνοούμενοι, αφού η περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού ήταν γεμάτη τουρίστες.

Τεράστιες είναι οι προσπάθειες που συνεχίζουν οι χιλιάδες διασώστες για να εντοπιστούν τυχόν επιζώντες μέσα στους τόνους χαλασμάτων, μαζί με απλούς ανθρώπους που σπεύδουν να προσφέρουν κάθε χρήσιμη βοήθεια. Πολλά είναι τα στιγμιότυπα που κάνουν να ξεχωρίσει η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, όπως αυτά με πρόσφυγες από την Αφρική που έσκαψαν με τα χέρια τους κι έβγαλαν απ' τα ερείπια έναν άνδρα στο Αματρίτσε, ή άλλους, κατοίκους κοντινών πόλεων (ανάμεσά τους κι η πολύπαθη Λ' Ακουίλα), που προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα κ.τ.λ. στους σεισμόπληκτους. Δίπλα στην προσπάθεια του ιταλικού λαού να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή δοκιμασία, ξεχωρίζουν από την άλλη πλευρά οι προσπάθειες των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν τα όσα έγιναν ως «κακιά στιγμή» ή ως «αναπόφευκτο κακό». Σε αυτή τη βάση, και η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε «ενότητα» και «αλληλεγγύη», η ίδια που στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» (σ.σ. των επιχειρήσεων δηλαδή) της χώρας, πετσοκόβει διαρκώς τα κονδύλια που αφορούν την πρόληψη, σε διάφορους τομείς.

Σαλέτα, ένα από τα χωριά που ισοπεδώθηκαν

Copyright 2016 The Associated

Σαλέτα, ένα από τα χωριά που ισοπεδώθηκαν
Αλλωστε, εμφανίζονται μια σειρά στοιχεία που δείχνουν τις τραγικές ελλείψεις στην αντισεισμική προστασία. Μεταξύ άλλων, ιταλικά ΜΜΕ κατέγραψαν ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν φέτος στα 44 εκατομμύρια ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενδεικτικές είναι κι άλλες πληροφορίες όπως ότι, μετά το σεισμό του 2009, τα 2 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να διατεθούν για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε (που έπαθε τεράστιες ζημιές μετά το σεισμό της Τετάρτης) δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, τελικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα διδάγματα από τη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά φωτίζουν τον δρόμο για ουσιαστική προστασία του λαού(2023-12-22 00:00:00.0)
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με αλληλεγγύη και διεκδίκηση ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού(2023-02-14 00:00:00.0)
Συζήτηση με τον κομμουνιστή δήμαρχο Μάουρο Ριτσόνι(2017-02-25 00:00:00.0)
Να απαιτήσουμε αγωνιστικά τη λήψη μέτρων(2008-03-27 00:00:00.0)
Η αντισεισμική θωράκιση(2004-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ