Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι τουρκικές επιχειρήσεις και τα παζάρια στη Γενεύη

...ενώ οι Κούρδοι της Συρίας καταγγέλλουν τον τουρκικό στρατό για επίθεση «πιθανόν με χημικά όπλα...»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Tο «Ισλαμικό Κράτος», οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας «επιτίθενται στην Τουρκία προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», σημείωσε χτες στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, εκφράζοντας τις απώτερες επιδιώξεις της Αγκυρας να συνεχίσει τη χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος, προκειμένου να αποτρέψει μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορά της.

Το ίδιο σημείωσε αργότερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι στόχος της ένοπλης δράσης των Κούρδων της Συρίας είναι «ένα ξεχωριστό κράτος... όνειρο που δεν θα πετύχουν ποτέ!».

Νέοι βομβαρδισμοί Τούρκων κατά Κούρδων

Το ίδιο 24ωρο, η εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε πως δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της βόρειας συριακής πόλης Τζαραμπλούς, βομβάρδισαν το απόγευμα της Πέμπτης δυνάμεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ (που απέχει 40 χλμ. από το Τζαραμπλούς), επειδή δεν συμμορφώθηκαν προς την «υπόδειξη» που τους έκανε την Τετάρτη στην Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για υποχώρηση ανατολικά του Ευφράτη ποταμού...

Καταγγελίες Κούρδων για χημικά όπλα

Ωστόσο, στελέχη των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, YPG, αναφερόμενοι στην παραπάνω επίθεση, κατήγγειλαν τον τουρκικό στρατό ότι έκανε «επίθεση πιθανώς με χημικά όπλα σε χωριό της Ροτζάβας» (σ.σ. Δυτικό Κουρδιστάν). Οι Κούρδοι παρέθεσαν πάντως σχετικό φωτογραφικό υλικό που ανέβασαν στην ιστοσελίδα του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων, «Hawar».

Στο μεταξύ, χτες, δεκάδες λεωφορεία, ασθενοφόρα και φορτηγά συγκεντρώθηκαν στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού, που άρχισε να εκκενώνεται από τους 700 αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές ενόπλους αλλά και τους περίπου 4.000 αμάχους, έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιορκίας από το συριακό στρατό. Οι περισσότεροι από τους αμάχους αναμένεται να βρουν καταφύγιο στην περιοχή Κεσουέχ.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε προχτές ως συμφωνία ανάμεσα σε αντιπροσωπείες αντικαθεστωτικών και Σύρων στρατιωτικών αξιωματικών, δίχως τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αφότου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου διαφυγής προς την επαρχία Ιντλίμπ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν «ανησυχίες» για την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας, που θεωρείται επιτυχία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύρος υπουργός στη Βαγδάτη

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, που είναι από την Πέμπτη στη Βαγδάτη, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον Ιρακινό ομόλογό του, εκτιμώντας ότι Ιράκ και Συρία «αντιμετωπίζουν κοινό εχθρό και ίδιες προκλήσεις». Ο Σύρος υπουργός ενημέρωσε την ιρακινή ηγεσία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο συριακό έδαφος, διατρανώνοντας την «αποφασιστικότητα», όπως είπε, «του συριακού λαού να συνεχίσει να μάχεται κατά των τρομοκρατών» και της «συνωμοσίας πολλών χωρών», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές «την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες».

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες «αντιμετωπίζουν κοινούς εχθρούς», με τον Ιρακινό Πρόεδρο, Φουάντ Μασούμ, να προσθέτει πως «μοιράζονται κοινή μοίρα» και να ζητεί αύξηση της διμερούς συνεργασίας και συντονισμό των επιχειρήσεων κατά του κοινού εχθρού...

Η Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Γενεύη της Ελβετίας, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως αναβλήθηκε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατών Ρωσίας και Τουρκίας στην Αγκυρα, ξεκίνησε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Βασικό θέμα συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας, οι προσπάθειες συντονισμού των ρωσικών και αμερικανικών επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και οι προσπάθειες επανέναρξης των ενδοσυριακών συνομιλιών το Σεπτέμβρη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε αργότερα και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως σκόπευε να παρουσιάσει στους δύο υπουργούς «τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για να επανέλθει στην ομαλότητα η πολιτική διαδικασία στη Συρία...».

Ο Κέρι είχε εμφανιστεί αισιόδοξος στις αρχές της βδομάδας για την έκβαση των συνομιλιών που αφορούσαν τουλάχιστον τις δυνατότητες ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας». Αργότερα χτες το μεσημέρι, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Γενεύη «εξαιρετικές».

Καθυστερημένες αντιδράσεις

Με πολύωρη καθυστέρηση άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις δυτικών αξιωματούχων για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την «κατανόηση» της Γαλλίας στην τουρκική επέμβαση επί του συριακού εδάφους «λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφός της». Ωστόσο, σημείωσε πως θα πρέπει «να διασφαλίσουμε, μέσω αυτής της δράσης, πως υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε τη διαπραγμάτευση». Φαίνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να εμπλακεί στις διαβουλεύσεις για το Συριακό.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που βρέθηκε στη Σουηδία το βράδυ της Πέμπτης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θεωρώ πως οι Τούρκοι είναι προετοιμασμένοι να μείνουν στη Συρία σε μία προσπάθεια να βγάλουν το Ισλαμικό Κράτος, όσο καιρό χρειαστεί... Νομίζω πως υπάρχει μία σταδιακή μετακίνηση σκέψης... στην Τουρκία ως προς τη συνειδητοποίηση πως το Ισλαμικό Κράτος είναι υπαρκτή απειλή προς την Τουρκία». Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως τη συγκεκριμένη δήλωση Μπάιντεν κάποια τουρκικά ΜΜΕ την παρουσίασαν σαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος να συμφωνούσε πως οι Τούρκοι μπορούν να μείνουν «όσο καιρό χρειαστεί στην Τουρκία»...

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζαριτς, φέρεται πως χαρακτήρισε την τουρκική επέμβαση στη Συρία «επιδρομή», επειδή η Αγκυρα δεν συντόνισε τις προσπάθειές της με τα Ηνωμένα Εθνη. Μολονότι σημείωσε στη συνέχεια πως δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ να συντονίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ακόμα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη χερσαία επέμβαση των Τούρκων στη Συρία, κάλεσε κάθε δύναμη που θέλει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές «να το πράξει σε συνεννόηση και συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση».

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησαν και χτες τηλεφωνικά, συμφωνώντας για συντονισμό των προσπαθειών αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, συζητώντας - σύμφωνα με την τουρκική προεδρία - και για τη σημασία της συνεργασίας για την περιφερειακή ασφάλεια εναντίον όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Ακόμα, συμφώνησαν να συναντηθούν κατ' ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «G20» στην Κίνα, στις αρχές Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ