Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχεδιασμοί για επεμβάσεις και την «επόμενη μέρα»

...ενώ διεθνείς δωρητές συγκέντρωσαν 2,1 δισ. δολάρια για τους πάνω από 3.000.000 Ιρακινούς πρόσφυγες που θα προκληθούν από την επικείμενη κλιμάκωση της επιχείρησης στη Μοσούλη

(C)Cliff Owen

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έως αργά χτες βράδυ είχαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, με στόχο τα επόμενα σχέδια επεμβάσεων και την «επόμενη μέρα» σε κρίσιμες στρατηγικά περιοχές, όχι μόνο των παραπάνω δύο χωρών αλλά και σε περιοχές της Λιβύης όπου παραμένουν τζιχαντιστές, δίνοντας τα κατάλληλα άλλοθι για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, σε σύνοδο δωρητών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ιράκ που είχε συγκαλέσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανακοινώθηκε πως συγκεντρώθηκαν από δωρητές πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό θεωρείται απαραίτητο για την ανακούφιση των περίπου 10.000.000 Ιρακινών που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και των άλλων 3.000.000 που αναμένεται πως θα πάθουν το ίδιο έως το τέλος του χρόνου, όταν θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, που είναι στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Στο μεταξύ, στη βόρεια Συρία, Αραβες και Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στην πόλη Μανμπίτζ (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία), έδωσαν στους τζιχαντιστές τελεσίγραφο 48 ωρών να εγκαταλείψουν την περιοχή, «δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία να φύγουν από την πόλη ζωντανοί». Σε ανακοίνωσή τους, οι μαχητές των δυνάμεων SDF κατηγόρησαν τους τζιχαντιστές ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, εξηγώντας έτσι γιατί κατά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Παράλληλα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς γαλλικών αεροπλάνων στα περίχωρα της πόλης Μανμπίτζ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «πληροφορίες» αν τα γαλλικά βομβαρδιστικά είναι υπεύθυνα για τις πολύνεκρες επιδρομές. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παραδέχθηκαν ότι εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Μανμπίτζ, διαβεβαιώνοντας ότι θα διεξαγάγουν έρευνα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για θανάτους δεκάδων αμάχων.

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε η μακροσκελής συνέντευξη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, στο κουβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Prensa Latina», όπου μεταξύ πολλών άλλων σημείωσε πως οι Τούρκοι, οι Καταριανοί και οι Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές «έχασαν τα χαρτιά τους» στα πεδία συγκρούσεων στη Συρία και πως η μάχη στο Χαλέπι είναι το τελευταίο τους χαρτί...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ