Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Βίαιες συγκρούσεις και ομηρία αστυνομικών σε εξέλιξη...

ΕΡΕΒΑΝ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες έξω από κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Ερεβάν, μετά από τα σοβαρά προχτεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ συνεχίζεται από τα ξημερώματα της Κυριακής η υπόθεση ομηρίας τεσσάρων αστυνομικών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων, από μερικές δεκάδες ενόπλων που συνδέονται με τον Αρμενολιβανέζο αρχηγό αντιπολιτευόμενου κόμματος Τζιραΐρ Σεφιλιάν, που βρίσκεται στη φυλακή από τον περασμένο Ιούνη, κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και κέντρων τηλεπικοινωνιών...

Κατά τις σφοδρές ολονύχτιες συγκρούσεις αρκετών εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που ζητούσαν την επίλυση της κρίσης και την καλύτερη διαχείρισή της από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 51 άτομα (εκ των οποίων οι 29 αστυνομικοί και μερικοί δημοσιογράφοι), ενώ συνελήφθησαν άλλα 140.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης στην πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ομηρία τεσσάρων αστυνομικών, μεταξύ των οποίων ο υπαρχηγός της εθνικής αστυνομίας, Βαρντάν Εγκιαζαριάν και ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Ερεβάν, Βαλερί Οσιπιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Οβίκ Αμπραμιάν, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα προχτεσινοβραδινά επεισόδια, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε, με τη βία, πραγματικές αλλαγές».

Τα επεισόδια στο Ερεβάν καταδικάστηκαν χτες και από τη Ρωσία και από τις ΗΠΑ με διαφορετικό τρόπο. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, χαρακτήρισε τα επεισόδια και την υπόθεση ομηρίας «απαράδεκτα» και εξέφρασε την υποστήριξη της Μόσχας στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας πως «τέτοια εγκλήματα θέτουν σοβαρές απειλές για την ασφάλεια των πολιτών της Αρμενίας». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, καταδίκασε την «προσφυγή στη βία» και κάλεσε την κυβέρνηση «να διαχειριστεί την κατάσταση με αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ