Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική «μειωμένου κόστους» θέλει ο Τραμπ...

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους

Copyright 2016 The Associated

Ενδεικτική των προβληματισμών και των διαφόρων τάσεων που υπάρχουν σε μερίδα τουλάχιστον της αστικής τάξης των ΗΠΑ, ήταν η χτεσινή συνέντευξη στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την εξωτερική πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της έως τώρα εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, προτάσσοντας ιδιαίτερα το επιχείρημα του μεγάλου οικονομικού κόστους της, με χαρακτηριστικές αναφορές όπως ότι «ξοδεύουμε λεφτά για να έχουμε πυραύλους στην Κορέα και στην Ιαπωνία και για όλα αυτά..., ενώ χάνουμε λεφτά από το εμπόριο, κάπου 800 δισεκατομμύρια το χρόνο...» και ότι «σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως πριν 40 χρόνια. Η χώρα μας χρωστά τώρα 19 τρισεκ. δολάρια που σύντομα θα γίνουν 21... Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ό,τι κάναμε... Πρέπει άλλοι άνθρωποι να μας αποζημιώσουν πιο αποτελεσματικά... και εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία τότε να αναλάβουν το κόστος μόνες τους».

Σε σχέση με την «αποζημίωση» για τη «βοήθεια των ΗΠΑ», απαντώντας στο εάν η κυβέρνησή του θα βοηθούσε στρατιωτικά κάποια χώρα της Βαλτικής σε πιθανότητα επίθεσης από τη Ρωσία απάντησε: «Δεν είμαι σαν τον Ομπάμα που κάθε φορά στέλνει στρατό στο Ιράκ και αλλού... Εχουμε πολλά ΝΑΤΟικά μέλη που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Εχουν υποχρέωση να το πράξουν. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δεν το κάνουν. Αν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ΗΠΑ, τότε ναι, εμείς να τις βοηθήσουμε. Εάν όχι; Δεν θα απαντήσω τώρα...».

Το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα όσα είπε για την κατάσταση στην περιοχή μας. Για το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Τραμπ ανέφερε πως «κάποιοι είπαν πως ήταν σκηνοθετημένο. Εγώ δεν το πιστεύω αλλά του αναγνωρίζω (σ.σ. του Ερντογάν) το γεγονός ότι μπόρεσε και το αντιμετώπισε, ενώ την πρώτη ώρα όλα φαίνονταν τελειωμένη υπόθεση...», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «μπορεί να κάνει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, πολύ περισσότερα...». Σημείωσε ακόμη ότι είναι «μεγάλος οπαδός των Κούρδων» και πως «θα ήταν υπέροχο εάν τους φέρναμε (σ.σ. Τούρκους και Κούρδους) μαζί... με διπλωματικές συναντήσεις...πολύ σύντομα». Για τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είπε ότι θεωρεί πως «θα πρέπει πρώτα να απαλλαχθούμε από το Ισλαμικό Κράτος προτού απαλλαχθούμε από αυτόν», σημειώνοντας ότι ο Ασαντ πολεμά το ΙΚ και πως του φαίνεται οξύμωρο οι ΗΠΑ να πολεμούν τον Ασαντ που πολεμά το ΙΚ, το οποίο πολεμούν και οι ΗΠΑ... «Θεωρώ ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ πιο σημαντική απειλή για μας από ό,τι ο Ασαντ».

Χαρακτηριστικές, πάντως, της «γραμμής» για την εξωτερική πολιτική που έδωσε στη χτεσινή συνέντευξη είναι και οι αναφορές του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν μάθημα σε συμμάχους τους και άλλες χώρες («Πώς μπορούμε να δίνουμε μαθήματα όταν βλέπουμε στη χώρα μας ταραχές και τον τρόμο, όταν έχουμε τόσες δυσκολίες; Οταν έχουμε Φέργκιουσον;»), αλλά και ότι η παρουσία εδώ και δεκαετίες αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ειρήνη και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην βρεθεί στη θέση να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

...και κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους

Στο μεταξύ, οι τριγμοί και οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων συνεχίστηκαν και την τελευταία μέρα του συνεδρίου του κόμματος με τον Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να αρνείται να στηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα Τραμπ, μολονότι ο τελευταίος εξασφάλισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων του κόμματος...

Παρά την προσπάθεια κομματικών στελεχών για «άμβλυνση» των αντιθέσεων, η 20λεπτη ομιλία του Κρουζ, στην οποία αναφέρθηκε μόνο μία φορά ονομαστικά στον Τραμπ, έφερε στο προσκήνιο το σημαντικό βαθμό πολιτικής διαίρεσης στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ήδη έχουν γίνει αισθητές οι απουσίες από το συνέδριο των προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν, αλλά και μελών της οικογένειας Μπους. «Σας παρακαλώ να μην καθίσετε στο σπίτι σας το Νοέμβριο. Σηκωθείτε, μιλήστε και ψηφίστε με τη συνείδησή σας», είπε σιβυλλικά ο Κρουζ, εξοργίζοντας χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ που τον αποδοκίμασαν, ενώ η σύζυγός του Χέιντι Κρουζ, χρειάστηκε συνοδεία προκειμένου να απομακρυνθεί από το χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου, μετά από ανησυχίες για την προσωπική της ασφάλεια... Η παρέμβαση Κρουζ, λίγο πριν πέσει αργά το βράδυ της Πέμπτης η αυλαία στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων με την ομιλία Τραμπ, ξαναφούντωσε τη συζήτηση για το αν ο δισεκατομμυριούχος έχει την ηγετική ικανότητα να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κεντρικό προεκλογικό αγώνα με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, η οποία σήμερα ανακοινώνει το όνομα του υποψήφιου αντιπροέδρου της ενόψει του συνεδρίου του κόμματος την επόμενη βδομάδα στη Φιλαδέλφεια.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ