Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλληλοκατηγορίες για την έκβαση της υπόθεσης «Ζήμενς»

Υπονοούμενα για απόπειρα «ποδηγέτησης» αφήνουν δικαστικοί, σκοπιμότητες καταλογίζει η κυβέρνηση

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, το σκηνικό που στήθηκε με την αποκάλυψη του σκανδάλου, επανέρχεται και σήμερα
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, το σκηνικό που στήθηκε με την αποκάλυψη του σκανδάλου, επανέρχεται και σήμερα
Με εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις συνεχίστηκε χτες η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την επ' αόριστον αναβολή της δίκης της «Ζήμενς». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, αλλά και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, υπονοούν ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών στην ανακοίνωσή του επιμένει στη θέση ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε κατ' επανάληψη και εγγράφως από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών την επίσπευση της μετάφρασης του βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους και προσθέτει ότι είχαν ενημερωθεί και τα γραφεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητώντας τους συνδρομή για την επίσπευση της μετάφρασης.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, που δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια». Από την πλευρά της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της δημοσίως (...) αποτελεί άκρα συκοφαντία».

Παράλληλα, χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, επισκέφτηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, και ζήτησε να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της «Ζήμενς» (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών όπως ο πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ Μαντέλης) κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Από την κυβερνητική πλευρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, έκανε λόγο (ρ/σ «Παραπολιτικά») για «σκανδαλώδη ολιγωρία της Δικαιοσύνης», που «μυρίζει σκοπιμότητα», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «πίσω από αυτή την υπόθεση πάντοτε κρύβεται ένα σύστημα που προσπαθεί να την κουκουλώσει (...) Αναμφίβολα αυτό το σύστημα (...) δεν θα άφηνε απ' έξω το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Τέλος, ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατήγγειλε «απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη, αόριστες απειλές εναντίον δικαστών και φτηνές σκιαμαχίες», ενώ σε δήλωσή του ο Αλ. Αλαβάνος καλεί την κυβέρνηση «να ψάξει τις διασυνδέσεις στελεχών της με τη "Ζήμενς", να μην ψάχνει να αποδώσει ευθύνες στη Δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ