Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΓΟΡΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επιχειρήματα για όλα τα γούστα ενάντια στα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

Ορισμένα απ' όσα ακούστηκαν χτες στη συνεδρίαση της Βουλής

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέση, αφού ανέφερε ότι αν υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ «οι τράπεζες θα σημείωναν αντίστοιχες ζημιές, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν νέα, άμεση και κολοσσιαία από πλευράς ποσών ανακεφαλαιοποίηση», πρόσθεσε ότι «λαϊκή οικογένεια» είναι αυτή που χρειάζεται «κοινωνική αρωγή», δηλαδή ελεημοσύνη, και όχι να έχει «ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ», όπως λέει το ΚΚΕ.

Ετσι, έγινε εμφανής από την πρώτη ώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και να παρουσιάσει ότι απευθύνεται τάχα στα «υψηλά» εισοδήματα, καλώντας έμμεσα το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τους μισθούς πείνας στα οποία τον έχει καταδικάσει και με τη δική της πολιτική.

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την ανακούφιση από την υπερχρέωση κλιμακώνονται ανάλογα με το χρέος και το εισόδημα και επίσης ότι το ΚΚΕ διαθέτει πρόταση για την ουσιαστική προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των ανέργων, σε αντιπαράθεση με τα μέτρα - ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της φτώχειας. Τις προτάσεις του αυτές το ΚΚΕ τις έχει καταθέσει και με τη μορφή του σχεδίου νόμου, απορρίφθηκαν όμως από τη Βουλή.

Συνεπείς στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε άλλο σημείο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «όταν λέμε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική, δεν υπερασπιζόμαστε το τραπεζικό σύστημα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν ήταν ποτέ μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία «αποσκοπεί οι επενδυτές να ξαναεπενδύσουν, να ξεδιπλωθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη».

Είπε, δηλαδή, ότι η υπεράσπιση των τραπεζικών ομίλων και η υπηρέτηση του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι πολιτική που συμφέρει το λαό, επειδή προσελκύει επενδύσεις, καλώντας επί της ουσίας τα υπερχρεωμένα και τσακισμένα από τα μέτρα λαϊκά νοικοκυριά να λένε κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση και στις τράπεζες που τους φόρτωσαν την κρίση για να μην καταρρεύσουν!

Τέλος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι «η πρόταση, παρόλο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» λόγω των δημοσιονομικών, «μας επαναφέρει τις δράσεις που μπορούμε από κοινού να αναλάβουμε για να βρεθεί ο λαϊκός κόσμος στο προσκήνιο ξανά»!

Από τη ΝΔ ο εισηγητής, Π. Μηταράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση την πρόταση του ΚΚΕ και «τώρα, είπε, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, αλλά αν την υιοθετήσει, θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα». Εμμεσα, ανέδειξε τη συνέπεια με την οποία το κόμμα του απέρριψε και σαν κυβέρνηση την πρόταση του ΚΚΕ.

Μπαίνοντας στο δια ταύτα, προέτρεψε την κυβέρνηση για πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «για να τελειώνουμε με τις θεωρίες, για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάκαμψη, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο ειδικός αγορητής του, Δ. Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε δημαγωγικά «θετική και επίκαιρη» την πρόταση του ΚΚΕ, την οποία όμως απέρριψε (!) και επιδόθηκε σε αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ξέχασε» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Στη συνέχεια, παρουσίασε κι αυτός το «αναπτυξιακό» πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά, την οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα».

Μην ακουμπάτε τις τράπεζες!

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ι. Φωτήλας, ξεπερνώντας κάθε όριο, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «δέχτηκε να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» με το να θέσει σε συζήτηση την πρόταση του ΚΚΕ, την οποία χαρακτήρισε «ανεκδιήγητη», ότι «χαραμίζει ο υπουργός το χρόνο μας για μια πρόταση που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας», για μια «διαδικασία παράνομη και γελοία. Για μία φαρσοκωμωδία», ενώ έκανε λόγο για «αλισβερίσι» ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο!

Στο ίδιο πνεύμα, ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, είπε ότι η πρόταση νόμου «κινείται στον εντυπωσιασμό και τη διατήρηση δυνάμεων (...) δεν κινείται εντός της πραγματικότητας»! Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ κάνει λόγο για ένα ολοκληρωτικό μοντέλο κοινωνικής διοίκησης, στο οποίο τα ηνία θα έχουν οι εκπρόσωποι της εργατικής τάξης», ενώ με την πρότασή του, «παίρνετε το μέρος των πλούσιων και νεόπλουτων»!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι αυτών των δύο κομμάτων ανέλαβαν με τον πιο αισχρό τρόπο να απαξιώσουν την πρόταση του ΚΚΕ. Τα επιχειρήματά τους δεν απευθύνονται βέβαια στο Κοινοβούλιο, αλλά στο λαό και στο κίνημα, στο οποίο υποδεικνύουν να διαμορφώσει προσδοκίες και αιτήματα στα όρια που επιβάλλουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, οι στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές και συμμαχίες του.

Πιο εκλεπτυσμένα, από τους ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Γ. Λαζαρίδης, ανέφερε ότι «δεν είναι στη δική μας φιλοσοφία να πολεμήσουμε τις τράπεζες και δεν μπορούμε να στηρίξουμε» την πρόταση.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «με τον όρο που δίνει το ΚΚΕ στη λαϊκή οικογένεια, μάλλον αυτή η πρόταση νόμου θα έπρεπε να απευθύνεται στην Ελβετία». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ανακούφιση της ελληνικής λαϊκής οικογένειας όσο έχουμε εκατομμύρια λαθρομετανάστες που ξοδεύουμε γι' αυτούς», ενώ δεν έλειψε και ο αντικομμουνισμός με τα γνωστά περί «Τυποεκδοτικής» και «902».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ