Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

Απάντηση στα βασικά επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο. Ενδεικτικά, ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε: «Σας ρωτάμε, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να ζουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να απολαμβάνουν τον μόχθο τους, να έχουν Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση; Και είναι ρεαλιστικό να βυθίζονται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όταν η χώρα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες;».

Πρόσθεσε ότι τα βάσανα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τον οποίο στηρίζουν «ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές».

Αναφερόμενος στη φτωχομεσαία αγροτιά, όπως τόνισε, είναι αντιμέτωπη με τον σταδιακό αφανισμό που την έχει καταδικάσει η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, της ΚΑΠ και της ΕΕ και είναι αυτονόητο ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τα οποία είχαν πάρει από την Αγροτική - στη συνέχεια τα «ανέλαβε» η Τράπεζα Πειραιώς που αγόρασε την ΑΤΕ - τα οποία έχουν γιγαντωθεί από τις απανωτές προσαυξήσει και τα επιτόκια. «Εχετε αφορολόγητο πετρέλαιο για τα καράβια των εφοπλιστών, όχι όμως για τα τρακτέρ των αγροτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες

«Το κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι η διάσωση των τραπεζών, που είναι έτοιμες να ανατροφοδοτήσουν εκ νέου τους επιχειρηματικούς ομίλους στο επόμενο γιουρούσι, στη νέα ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, του παραγόμενου πλούτου», επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε:

«Για εσάς, αυτά είναι πολυτέλεια, είναι υπερβολή. Και φτάνετε στο σημείο να διαστρεβλώνετε, να προβοκάρετε την πρότασή μας, αποκρύπτοντας το βασικό, ότι για να μπορέσει να ζήσει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια, πρέπει να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις, τις βασικές ανάγκες της. Αφού, λοιπόν, "τσακίσατε" μισθούς και συντάξεις, αφού εξαθλιώσατε το λαό, έρχεστε σήμερα και του λέτε ότι είναι υπερβολή τα 40.000 ευρώ εισόδημα.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι των 800, των 1.000, των 1.200 ευρώ για εσάς είναι "ρετιρέ". Πρέπει να έχουν και ενοχές από πάνω! Να συμβιβαστούν, δηλαδή, με τα 300, με τα 400, με τα 500 ευρώ. Αυτό επιδιώκετε. Δηλαδή, να πείσετε το λαό ότι πρέπει να ζει ως εξαθλιωμένος, με μειωμένες απαιτήσεις, στη φτώχεια και στην κακομοιριά του και όταν του δίνετε τα ψίχουλα του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, να λέει και ευχαριστώ από πάνω. Ε, όχι!».

Διεκδικήσεις - όπλο στα χέρια του κινήματος

Ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ, με τη «συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αποδεικνύει ότι παρεμβαίνει και αγωνίζεται να υπάρξουν λύσεις σήμερα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και αποστομώνει τα διάφορα επιτελεία, αλλά και κόμματα, που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προτάσεις ή ότι τα παραπέμπει όλα στο μέλλον.

Αποδεικνύει με την πρόταση νόμου ότι η πολιτική του στάση καθορίζεται με κριτήριο το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Και με αυτό το συμφέρον συγκρούεται με την κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών, των μέτρων, που έχουν οδηγήσει και οδηγούν σε μεγαλύτερη πτώχευση τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Αποδεικνύει ότι πιστεύει βαθιά πως ο λαός δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην ΕΕ και επιβάλλεται να διεκδικήσει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πολιτική κατεύθυνση της πρότασης νόμου, το πλαίσιο στόχων πάλης που θέτει για διεκδίκηση, είναι σε αντιστοιχία με τις λαϊκές ανάγκες. Και θεωρούμε πως μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια του εργατικού - λαϊκού κινήματος και να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της πάλης του».

Οι μάσκες πέφτουν

Ο Γιάννης Δελής ανέφερε για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα πως «όταν υποχρεώνονται να πάρουν θέση με το κεφάλαιο ή με το λαό, οι μάσκες πέφτουν». «Θεωρείτε ρεαλιστικό να φορτώσετε τα δισεκατομμύρια των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στις πλάτες του λαού και δεν θεωρείτε ρεαλιστική τη διαγραφή των τόκων των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών. Θεωρείτε ρεαλιστικό να διαγράφετε τα πρόστιμα και τις οφειλές εκατομμυρίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και θεωρείτε μη ρεαλιστική τη διαγραφή του μισού έστω δανείου που πήρε κάποτε μια λαϊκή οικογένεια για να αποκτήσει ένα σπίτι ή για να σπουδάσει τα παιδιά της», είπε.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε: «Μπουκώνετε το κεφάλαιο με κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων και θεωρείτε μη ρεαλιστικό να μην πληρώνουν - και με τι λεφτά άλλωστε - τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής ζούγκλας, οι άνεργοι, τα δάνειά τους».

«Θεωρείτε ρεαλιστικό να μην πληρώνουν τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο οι βιομήχανοι, αλλά να τον πληρώνουν τα λαϊκά σπίτια, να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό οι εξαγωγικές εταιρείες, αλλά όχι και τα λαϊκά νοικοκυριά», πρόσθεσε και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Ο δικός σας ρεαλισμός ξεκινά από τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο δικός μας ξεκινάει από τις λαϊκές ανάγκες. Το ποιος ρεαλισμός επικρατεί τελικά κρίνεται κάθε μέρα από την έκβαση της ταξικής πάλης. Εκεί θα κριθεί και η τύχη της σημερινής πρότασης του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ