Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς τέλος το παζάρι για τον εκλογικό νόμο

Ανοιχτό παραμένει το παζάρι που έστησε η κυβέρνηση γύρω απ' τον εκλογικό νόμο, παρά την ψήφισή του απ' την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ενώ οδεύει πλέον προς την Ολομέλεια, όπου αναμένεται να συζητηθεί στις 19 - 20 του Ιούλη. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει και σε μείωση του πλαφόν για την είσοδο κόμματος στη Βουλή απ' το 3% που ισχύει σήμερα στο 2,5%.

Το όριο αυτό φαίνεται πως προκύπτει από αίτημα των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, προσπάθησε χτες να δώσει «πατριωτικές» διαστάσεις στο σκόντο που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το όριο ασφαλείας είναι αναμφίβολα το 2,5%. Κάτω από το 2,5% δεν μπορούμε για εθνικούς λόγους να το αποδεχτούμε. Το 2,5% διασφαλίζει τα εθνικά μας θέματα».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, υπερασπίστηκε τον εκλογικό νόμο και ταυτόχρονα τη συνεννόηση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, λέγοντας κυνικά ότι «χρειάζεται πολιτικός διάλογος που να οδηγήσει σε συγκλίσεις για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα αποτυπωθούν και με τη νομοθεσία και με τις συνταγματικές αλλαγές...». Ο ίδιος ομολόγησε ότι με την ψήφιση του νόμου «θα έχουμε ευθυγραμμιστεί με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και θα έχουμε μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα exit polls και η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών(27/5/2019)
Σε «δημόσια διαβούλευση» ο εκλογικός νόμος, συνεχίζονται τα παζάρια(2/7/2016)
Απλή αναλογική, στα λόγια. Στην πράξη;(28/6/2016)
Η κυβέρνηση «μαγειρεύει» για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος(26/6/2016)
Τροφοδότησε αποπροσανατολισμό ο Θ. Παπαχριστόπουλος(6/5/2016)
«Φουντώνει» η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο(6/5/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org