Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με την κερδοφορία του κεφαλαίου

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του απ' όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού. Εκανε λόγο για «αισχρή στάση», αναρωτώμενος «σε ποιον δίνει εξετάσεις;», ενώ και για την Ενωση Κεντρώων είπε: «Είσαστε οι δικηγόροι των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Δεν λέτε κουβέντα γι' αυτούς, απολύτως τίποτα (...) Θέλετε να τους κάνετε όλους φτωχούς, για να έχουν οι κεφαλαιοκράτες τα προνόμιά τους».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι ήταν γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε ψηφίσει αυτή την πρόταση ως αντιπολίτευση, ήθελε να κερδίσει «από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να μπορέσετε μετά να σύρετε το λαό σε ένα νέο μνημόνιο ως κυβέρνηση διαχειριζόμενη το αστικό σύστημα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πουλάγατε φύκια, δηλαδή, για μεταξωτές κορδέλες».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ, με τις προτάσεις νόμου και με τη στάση του, «προσπαθεί ακριβώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του συνόλου του λαού απέναντι στην αστική τάξη και στα πιο πλούσια μεσαία στρώματα, που κέρδιζαν και την περίοδο της ανάπτυξης και την περίοδο της κρίσης».

«Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι σήμερα μια οικογένεια για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, για να μπορέσει δηλαδή να ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών της, χρειάζεται πραγματικά 40.000 ευρώ για να μπορεί να τα φέρει βόλτα. Είναι πολυτέλεια αυτό; Τόσα χρειάζεται για να μην έχει πρόβλημα να της κόψουν το ρεύμα, για να μπορεί τα παιδιά της να τα ντύνει, να μπορεί να έχει τα πάντα. Αυτό χρειάζεται σήμερα μια οικογένεια και όχι τα 500 ευρώ που της δίνετε εσείς. Και, μάλιστα, λέτε ότι από 500 και πάνω είναι προνομιούχοι», σημείωσε στην ομιλία του.

«Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν θέλουμε ο λαός να βολευτεί στη μιζέρια και στην εξαθλίωση. Δεν θέλουμε να είναι πολυτέλεια το θέατρο, το σινεμά, οι συναυλίες, οι διακοπές, η αναψυχή, τα ταξίδια στο εξωτερικό, το καλό βιβλίο. Τα δικαιούνται και πρέπει να τα έχουν. Για εσάς όλα αυτά είναι πολυτέλεια. Δεν μπορεί να τα έχει ο λαός, οι άνεργοι, τα λαϊκά νοικοκυριά και πρέπει να βολεύονται στα διάφορα ξεροκόμματα», συνέχισε σε άλλο σημείο.

«Εμείς, λοιπόν, λέμε καθαρά ότι για την κατάσταση που βιώνουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι», που είναι οι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί όμιλοι, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Ολοι αυτοί, είπε, για την ενίσχυση της κερδοφορία τους, χρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, συνθλίβουν τις ανάγκες τους, τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, εκτινάσσουν την ανεργία.

«Μιλήσατε - σημείωσε απευθυνόμενος στον Γ. Σταθάκη - για μια σχέση ανάμεσα σε τρεις, τις τράπεζες, το κράτος και τους δανειολήπτες. Με την πολιτική σας, αλήθεια, ποιους ωφελήσατε; Τις τράπεζες δεν στηρίζετε; Και με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τις οποίες κάνετε, και τις προηγούμενες και τη σημερινή, και με τους νόμους τους οποίους φέρνετε, πλήρωσαν τίποτα οι τράπεζες; Οχι. Στηρίχθηκαν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του φορολογούμενου, των λαϊκών στρωμάτων που φορολογούνται. Γιατί κάποιοι δεν φορολογούνται».

«Το μόνο που κάνουν και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που σας αντιπολιτεύονται, είναι πώς θα γίνει διαχείριση της φτώχειας, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντα τα οποία έχει. Με την πολιτική σας αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετείτε και λέτε στο λαό να μάθει να ζει με τη μιζέρια και την εξαθλίωση. Περιορίζοντας τις όποιες απαιτήσεις του στα κάποια ξεροκόμματα της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής σας πολιτικής», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ