Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Πάλη σε δύσκολες συνθήκες για την οργάνωση του κλάδου

Πρωτοβουλίες αγώνα με πανελλαδική απήχηση και σταθερό μέτωπο στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Υπηρετώντας την ίδια γραμμή με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπου μπορεί, προσπαθεί να κρατήσει τον κλάδο σε αδράνεια. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το Δεκέμβρη του 2016, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) είχε να κηρύξει απεργία στο συγκεκριμένο κλάδο για πάνω από δέκα χρόνια!

Στην αντίπερα όχθη δρουν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, με τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή (Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, Συνδικάτο Καθαριστών/-στριών Ν. Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Δημόσιων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης), που πρωτοστατούν για την οργάνωση του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει σημαντική δράση με την οργάνωση κινητοποιήσεων. Το 2015, με απεργίες, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, καταλήψεις κι άλλες μορφές, κατόρθωσαν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, κάτι που είχε να γίνει επί τέσσερα χρόνια.

Συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων

Ενας από τους βασικούς σταθμούς του αγώνα αυτού ήταν η απεργία στις 15 Ιούνη 2015, την οποία ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τη σαμποτάρει. Η ΟΙΥΕ αρνήθηκε να πάρει απόφαση και να την κηρύξει. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών δημόσιων σχολείων Αθήνας αρνήθηκε να γίνει Γενική Συνέλευση, ώστε να μη ληφθεί απόφαση για απεργία. Στη συνέχεια, μάλιστα, έστειλε έγγραφο στα σχολεία για να δηλώσει ότι το σωματείο δε συμμετέχει σ' αυτήν!

Παρά τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού η απεργία έγινε, με την Πανελλαδική Συντονιστική να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση: «Η απεργία ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του αγώνα μας και κηρύχτηκε από τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων (...) Γνωρίζαμε τις δυσκολίες καθώς ο κλάδος είχε να κατέβει σε απεργιακή κινητοποίηση από το 2007 (με πρωτοβουλία που είχε πάρει και τότε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα)».

Μετά την απεργία, στα τέλη Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει πράξη η ανανέωση των συμβάσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ακολούθησαν κι άλλες κινητοποιήσεις, μέσα στο Σεπτέμβρη, προκειμένου να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, μπροστά και στον επιπλέον κίνδυνο να παγώσουν οι όποιες διαδικασίες, λόγω των βουλευτικών εκλογών που έγιναν εκείνο το μήνα.

Ακόμα, νέες απεργίες οργανώθηκαν το Δεκέμβρη του 2015 και πρόσφατα τον Ιούνη του 2016, πάλι μετά από καλέσματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής. Ενδιάμεσα έγιναν παραστάσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, με βασικό αίτημα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης

Συνολικά, η Πανελλαδική Συντονιστική, τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που τη συγκροτούν, προβάλλουν το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων, κοινό για το σύνολο του κλάδου:

  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου, ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων με σύμβαση μίσθωσης έργου στα σχολειά.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου στα εργολαβικά συνεργεία, διασφάλιση της εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα σε ποιο συνεργείο έχει κυρωθεί το έργο.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/-στριών για καθαρά νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη δουλειά(2016-07-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΟΤΑ - καθαρίστριες(2016-04-19 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο καθαριστές/στριες(2015-06-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ