Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Από τα εργολαβικά συνεργεία στους «ατομικούς εργολάβους»

«Θερμοκήπιο» για την παραπέρα ελαστικοποίηση της δουλειάς και για νέες ανατροπές οι εργασιακές σχέσεις σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία

Στον κλάδο δουλεύουν κατά βάση γυναίκες, με εξευτελιστικούς μισθούς και άθλιες συνθήκες
Στον κλάδο δουλεύουν κατά βάση γυναίκες, με εξευτελιστικούς μισθούς και άθλιες συνθήκες
Βασικό πεδίο δράσης των εργολαβικών εταιρειών είναι τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Δυο - τρεις εταιρείες, που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται στην καθαριότητα, αλλά και στη φύλαξη των δημοσιών κτιρίων, βγάζοντας κυριολεκτικά «από τη μύγα ξύγκι».

Δεν τους αρκεί ότι συμπιέζουν ακόμα και τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, αλλά παραβιάζουν τους όρους ακόμα και αυτών των κατάπτυστων για τους εργαζόμενους συμβάσεων που υπογράφουν με κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς: Προσλαμβάνουν λιγότερους από αυτούς που αναφέρουν οι συμβάσεις, αφήνουν απλήρωτο το προσωπικό, το μεταθέτουν από χώρο σε χώρο, ανάλογα με το πού εντοπίζουν κενά και ανάγκες, απογειώνοντας κυριολεκτικά την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν λίγους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε διάταξη που επιτρέπει την πρόσληψη καθαριστών/-στριών με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Αν και προσπάθησε να το εμφανίσει ως μέτρο που διώχνει τις εργολαβικές εταιρείες από τις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ουσία μετατρέπει τους ίδιους τους εργαζόμενους σε εργολάβους.

Ετσι, η συγκυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις έργου που καμία σχέση δεν έχουν με το χρόνιο και δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μέσω των συμβάσεων έργου, οι εργαζόμενοι αποκλείονται από στοιχειώδη δικαιώματα όπως τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας κ.ά. Για την ώρα, οι συμβάσεις αυτές εστιάζουν στην καθαριότητα, αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως η σίτιση, η φύλαξη κ.ά.

Ιδια κατάσταση στα δημόσια σχολεία

Στα δημοσία σχολεία, ύστερα από αγώνες, για ένα μέρος των εργαζομένων οι συμβάσεις ανάθεσης έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο αριθμός των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς δεν ξεπερνά τις 4.000. Αυτό το προσωπικό σήμερα, εκτός από την καθαριότητα των σχολειών, υποχρεώνεται να κάνει και άλλες δουλειές, ακόμα και καθαριότητα των νεκροταφείων, μετά την ένταξή του στους δήμους. Ενα άλλο μέρος των συναδέλφων τους έγινε μόνιμο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ακόμα μίας ώρας τη μέρα!

Παράλληλα, στα δημόσια σχολεία πάνω από 8.500 εργαζόμενοι απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου. Τις συμβάσεις αυτές υπέγραφαν τα προηγούμενα χρόνια για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας είτε οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και τώρα οι πρόεδροι των οικείων Σχολικών Επιτροπών.

Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις ανανεώνονταν με τους ίδιους εργαζόμενους. Αντιθέτως, τα τελευταία τρία χρόνια δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο τομέα για χρόνια, να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως. Για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Πολλές από τις εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Μέσα σε όλα, έρχεται να προστεθεί και η μείωση των δαπανών για την καθαριότητα των σχολείων κατά 10%, με αποτέλεσμα μια σειρά δήμοι να μετακυλούν τη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη πενιχρούς μισθούς. Επίσης, η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί αδικαιολόγητα από το υπουργείο (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και πολλοί δήμοι, με τη σειρά τους, παρ' ότι είναι οι εργοδότες, αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.

Κοροϊδία με ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλους τρόπους

Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προβάλλει συχνά πυκνά σαν λύση τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από τους εργαζόμενους, που και αυτή κινείται στη λογική της εργολαβίας και δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά.

Δεν πρέπει, τέλος, να περάσει απαρατήρητος ο νέος κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των καθαριστών/-στριών στα δημόσια σχολεία: Σε νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει άρθρο που προέβλεπε την ανανέωση των συμβάσεών τους για ένα ακόμα χρόνο (μέχρι το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς), το οποίο όμως στη συνέχεια αφαίρεσε! Στην απεργία των καθαριστών/-στριών στις 30 Ιούνη, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, είχε δεσμευτεί ότι θα συμπεριλάβει σε άλλο νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί πιο γρήγορα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμα, δείχνοντας ότι άλλες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ