Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας με οργανωτή τα κλαδικά σωματεία

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εργασίας. Νέα απεργία στις 22 Ιούλη στα καταστήματα της Β. Ελλάδας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι από τα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» στην Αττική, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας και του επιδόματος αδείας. Την κινητοποίηση προκήρυξαν τέσσερα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου στην Αττική, μετά από εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δεκάδες καταστήματα και ανταποκρίθηκαν στη διάθεση που εκφράστηκε από την πλευρά των εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποίηση.

Σε ορισμένα καταστήματα η συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας ήταν καθολική, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αγανακτισμένοι ότι «δεν πάει άλλο». Είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη, το επίδομα αδείας καταβάλλεται τμηματικά, σε δόσεις, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εξοφληθεί, δεν γνωρίζουν αν το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Σύσσωμοι στη στάση εργασίας συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα, στο Ρέντη, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στα καταστήματα με πανό και συνθήματα και στη συνέχεια έφτασαν, πολλοί από αυτούς φορώντας τις μπλούζες της δουλειάς, έξω από το υπουργείο. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι την είδηση για την πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα, που προχωρά σε νέα απεργία στις 22 Ιούλη.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (βλέπε θέμα στην ίδια σελίδα), καθώς η εργοδοσία στο «Μαρινόπουλο» είναι παράλληλα ιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΦΑΜΑΡ» που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Φαρμάκου, ενώ στους εργαζόμενους μίλησε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στο αίτημά τους να πάρουν κυβέρνηση και υπουργείο μέτρα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων, ο υπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο υπερβαίνει το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Δικαιολόγησε, μάλιστα, τα περιορισμένα αυτά πλαίσια, λέγοντας λίγο - πολύ στους εργαζόμενους ότι ...αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Οπως είπε, το υπουργείο «δεν μπορεί να επιβάλει την πληρωμή των εργαζομένων», αλλά μόνο να τους φέρει σε επαφή με την εργοδοτική πλευρά, ορίζοντας μια νέα συνάντηση στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Στο αίτημα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι βρεθούν στην ανεργία να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις τους έναντι των απαιτήσεων πιστωτών της επιχείρησης, είπε πως ο σχετικός νόμος «είναι δεδομένος» και δεν πρόκειται να αλλάξει, πως ήταν αποτέλεσμα της «τροϊκανής τρομοκρατίας» και ότι ο ίδιος θα ήθελε αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Τελικά οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι;». Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα εργαζόμενης στο τέλος της συνάντησης, δεν αφήνει αμφιβολίες: «Σαφέστατα» ήταν η αφοπλιστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός.

Το όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι η οργάνωση και ο αγώνας τους απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του επιχειρησιακού σωματείου στο «Μαρινόπουλο», εκλεγμένος στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Κατήγγειλε ακόμα τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα. Ετσι, μια μέρα πριν τη στάση εργασίας έστειλε μαζικά μηνύματα στους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους πως το σωματείο «δεν έχει προκηρύξει καμία απεργία ή στάση εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ