Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φασκελοκουκούλωστα

Η εξέλιξη με την υπόθεση της «Ζήμενς» είναι πολύ σοβαρή. Πέρα από την κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, που βγαίνει και μ' αυτήν την αφορμή στην επιφάνεια και αξιοποιείται από τα άλλα κόμματα στην κριτική τους προς την κυβέρνηση, υπάρχει η ουσιαστική πλευρά, που κανείς βέβαια δεν πρόκειται να αναδείξει, επειδή όλοι «την ίδια γλάστρα ποτίζουν» σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ιερών και των όσιων του σάπιου καπιταλισμού. Ποια είναι αυτή η πλευρά; Οτι ένα σκάνδαλο που απασχόλησε το αστικό πολιτικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αγγίζοντας τον πυρήνα της λειτουργίας του, τη σύμφυση δηλαδή του κράτους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, πάει για παραγραφή. Ακόμα κι αν τελικά κάποιοι από τους εμπλεκόμενους καταλήξουν να καταδικαστούν, σε καμιά περίπτωση η εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι ανάλογη του θορύβου που προκάλεσε η αποκάλυψη και η διερεύνησή της. Βέβαια, όλα αυτά έγιναν νόμιμα. Οπως όλοι θυμόμαστε, και εξεταστικές επιτροπές συγκροτήθηκαν, και κλιμάκια βουλευτών πήγαν στο Μόναχο να εξετάσουν τον Χριστοφοράκο, και παραπομπές στη Δικαιοσύνη έγιναν, και δικάσιμοι ορίστηκαν, και κατηγορίες απαγγέλθηκαν. Κι όμως, η υπόθεση κατευθύνεται στα αζήτητα, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα του αστικού πολιτικού συστήματος με την ίδια ευκολία που αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο να το κουκουλώνει κιόλας, με «νόμιμα» πάντα μέσα...

Παραδείγματα...

«Το σωματείο μας δεν έχει προκηρύξει για αύριο καμία απεργία ή στάση εργασίας. Η Διοίκηση». Αυτό το sms έστειλε η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου του «Μαρινόπουλου» στα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων την Τρίτη το βράδυ, παραμονή της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής με τις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στην επιχείρηση. Χτες, βέβαια, πολλοί από τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο» αψήφησαν τον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό ρόλο της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και κατέβηκαν στο δρόμο, διεκδικώντας δεδουλευμένα και κυρίως το δικαίωμα στη δουλειά. Ομως, το γεγονός της υπονομευτικής δράσης από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του επιχειρησιακού παραμένει, επιβεβαιώνοντας ότι έχει γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας με την εργοδοσία, προκειμένου να μη δυσκολέψει τα αντεργατικά της σχέδια. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ιδού μια άλλη εξίσου «διαφωτιστική περίπτωση»...

... πολύ διαφωτιστικά

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) καλεί σε συνεδρίαση για να εξετάσει το ενδεχόμενο κινητοποίησης και τι θα γίνει με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιούλη, μέρα που ο νόμος προβλέπει ότι τα εμπορικά μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά. Ορίζει αυτή τη συνεδρίαση «την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.30» (!), δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν την Κυριακή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για διαδικασίες όχι οργάνωσης αγώνων αλλά ευθείας υπονόμευσής τους. Να, λοιπόν, πώς τέτοιες δυνάμεις εννοούν τους «αγώνες» και πώς υπερασπίζουν την Κυριακή αργία. Κι εδώ επιβεβαιώνεται ο διαλυτικός και ύπουλος ρόλος τους, όπως και η ανάγκη να ισχυροποιηθεί το μέτωπο ενάντια σε τέτοιες δυνάμεις, που επί της ουσίας υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους εργοδοσίας και κυβέρνησης.

ΝΑΤΟ σημαίνει...

«Ειδική παράγραφο» αφιερωμένη στις γυναίκες περιλαμβάνει η Διακήρυξη της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, «η 131η παράγραφος αναφέρεται αποκλειστικά στην ισότητα των φύλων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών». Οχι, το Δελτίο Τύπου το οποίο ενημερώνει για τα παραπάνω δεν έχει την υπογραφή του ΝΑΤΟ, αλλά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Στο δισέλιδο κείμενο καταγράφεται αναλυτικά το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για ζητήματα όπως η «προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων», τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό του σκέλος. Για τη Γενική Γραμματεία, όπως και συνολικά για την κυβέρνηση, ΝΑΤΟ δε σημαίνει «χούντες και πολέμοι», αλλά ...«προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών» και της «ισότητας των φύλων».

Η «σταθερότητα» της απληρωσιάς

Μεγέθη που εντυπωσιάζουν από τη Γερμανία: Χτες μάθαμε ότι η γερμανική οικονομία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές σε τέτοιο βαθμό που οι τελευταίοι επενδύουν σε γερμανικά ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή πληρώνουν αντί να κερδίζουν, «αγοράζοντας» σταθερότητα για τα κεφάλαιά τους... Η δεύτερη είδηση αφορά τους εργαζόμενους, αφού, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς στη Γερμανία πλησιάζουν το 1 δισ. Δύο ειδήσεις, λοιπόν, που συμπληρώνουν η μία την άλλη και οι δύο μαζί αποδεικνύουν ότι ευημερία των οικονομικών μεγεθών του καπιταλισμού και εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δεν πάνε μαζί. Μεγέθη, που, εκτός των άλλων, κάνουν θρύψαλα τους λεγόμενους «εθνικούς στόχους», όπως την «επιστροφή στην κανονικότητα» με την «πρόσβαση στις αγορές», για τους οποίους κόπτονται κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1795 Η Μασσαλιώτιδα υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες. Το Συνέδριο υιοθέτησε τους επαναστατικούς σκοπούς της Α' Διεθνούς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση παντού πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της εργατικής τάξης.

1918 Δημιουργείται η Εθνική Επιτροπή των Τσέχων, που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας στις 28 του επόμενου Οκτώβρη.

1918 Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο με σκηνοθετημένη κατηγορία, για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο πρωτοστατούσαν.

1941 Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει στο βουνό Κερδύλια Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, 60 ενόπλων με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Μένιο Θανάση (Λασάνη). Η ομάδα συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ονομάστηκε «Οδυσσέας Ανδρούτσος», ενώ εξέδωσε πολυγραφημένη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο.

1942 Τη νύχτα της 14 - 15 Ιούλη, με τη βοήθεια του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και της ΚΟ Κατερίνης του Κόμματος δραπετεύουν από το σανατόριο Πέτρας Ολύμπου 15 στελέχη που είχε φυλακίσει η Μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια παρέδωσε στους κατακτητές. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Θέος, ο Γιώργης Παπαρήγας, κ.ά.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ συγκρούονται με ιταλικό τάγμα στο Λεόντειο Πελοποννήσου. Η μάχη του ΕΛΑΣ με το ΙΙΙ Τάγμα του 3ου Συντάγματος της ιταλικής μεραρχίας «Πινερόλο» κράτησε 16 ώρες και κατέληξε με ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού.

1947 Στην Αθήνα συλλαμβάνονται 2.500 περίπου άτομα. Οι συλληφθέντες σε 5 μέρες φτάνουν συνολικά τους 7.000 σε Αθήνα - Πειραιά και τους 8.000 στην επαρχία.

1958 Στρατιωτικό κίνημα στο Ιράκ, με επικεφαλής τον στρατηγό Καρίμ Ελ Κάσεμ ανατρέπει τον βασιλιά Φεϊζάλ και την κυβέρνησή του. Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1962 Εγκαθίστανται στον Αραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

1963 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η ρήξη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα επισημοποιείται.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org