Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ορισμένα αποκαλυπτικά παραδείγματα

Τα κλαδικά σωματεία καταγγέλλουν σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά τις πρακτικές εργολάβων, διοικήσεων οργανισμών και δημοτικών αρχών

Πολλές είναι οι καταγγελίες των κλαδικών σωματείων, που δείχνουν ανάγλυφα τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο χώρο της καθαριότητας και τη σύμπραξη κυβέρνησης - εργολάβων και δημοτικών αρχών σε βάρος των εργαζομένων. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, από τα πιο πρόσφατα που είδαν το φως της δημοσιότητας:

  • Εργολαβική εταιρεία σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, επικαλούμενη την ...εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, έκανε δωρεά σε αυτό (!) πάνω από πέντε εργάτες, αναλαμβάνοντας να τους πληρώνει η ίδια για εργασίες που θα κάνουν στο νοσοκομείο, χωρίς να παίρνει την αντίστοιχη αμοιβή που προβλέπεται από τη σύμβαση! Προφανώς, εργολάβος και διοίκηση του νοσοκομείου αναπολούν την εποχή της δουλείας...
  • Πέρυσι το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) απέλυσε 20 καθαρίστριες σχολικών μονάδων που δούλευαν από 10 έως 18 χρόνια για να τις αντικαταστήσει με άλλες. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ήταν ότι «υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και έχουν και αυτοί δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση».

Προχωρώντας πιο πέρα, έστειλε έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων, με το οποίο τους καλούσε να πετάξουν έξω από τα σχολεία τις καθαρίστριες, τις οποίες εμφάνιζε ως «επικίνδυνα στοιχεία», ικανά να προκαλέσουν από «κλοπές, φθορές» και «βανδαλισμούς» μέχρι «ατυχήματα εντός του σχολικού χώρου»! Το έγγραφο αυτό ήταν η «απάντηση» της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αίτημα των καθαριστριών να ανανεωθεί η σύμβασή τους κανονικά και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε μόνιμης, σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.

  • Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών νομού Λάρισας για τη δράση της εργολαβικής εταιρείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία από την 1η Γενάρη 2016 «διαδέχθηκε» την προηγούμενη πολυεθνική επιχείρηση που διαχειρίζονταν το έργο της καθαριότητας στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Σωματείο, η νέα εταιρεία «εκβιάζοντας απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση από την προηγούμενη επιχείρηση προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν. Με αποτέλεσμα 11 περίπου εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να συναινέσουν στον εκβιασμό και καθάριζαν το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για μία δεκαετία, να βρεθούν στην ανεργία».

«Αυτή είναι απ' ό,τι φαίνεται μια πάγια πρακτική της εν λόγω εταιρείας», καθώς, όπως καταγγέλλει το σωματείο, σε όποιο έργο αναλαμβάνει και διαδέχεται την προηγούμενη «απαιτεί εκβιαστικά από τους εργαζόμενους να μην λαμβάνουν την αποζημίωση». Μ' αυτόν τον τρόπο, η προηγούμενη εταιρεία που κατείχε το έργο και η οποία τις περισσότερες φορές είναι η ίδια (!) «κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο έγινε και στο νοσοκομείο της Κέρκυρας αλλά και σε άλλα νοσοκομεία». Κι όλα αυτά επειδή, σύμφωνα με το σωματείο, οι δύο εταιρείες απαρτίζονται από τα ίδια πάνω κάτω στελέχη!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ