Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ»
Εφυγαν χωρίς απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας είχαν την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες», μετά από αίτημά τους. Στη συνάντηση πήρε μέρος το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, καταθέτοντας υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο, μέρος των οποίων ήδη υλοποιεί εδώ και ενάμιση χρόνο η «ΚΕRΝΕΟS» στα μεταλλεία βωξίτη της περιοχής. Στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση από το γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Το ΕΚ Φωκίδας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση του υπουργείου, αφού το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι σαφές: Ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών κάτω από το επίπεδο των 586 και 511 ευρώ, κατάργηση όλων των επιδομάτων (...) Επίσης προβλέπεται ευελιξία των αμοιβών και Συλλογικές Συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών (...) Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, ο γγ του υπουργείου επέμενε στην υπογραφή τοπικής επιχειρησιακής σύμβασης, θέση που ήταν και το επίκεντρο των όποιων είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης».

Το ΕΚ Φωκίδας προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για το ρόλο του υπουργείου και της κυβέρνησης (...) Στο χέρι των εργαζομένων είναι να δώσουν ένα γερό μάθημα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία για όσα σχεδιάζουν σε βάρος τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ