Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΗΝΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση εντός και εκτός μνημονίων

Νέος γύρος μέτρων με το επόμενο Μεσοπρόθεσμο. Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων προς όφελος του κεφαλαίου ζητάει ο Γ. Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της σημερινής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) συζητείται και το ζήτημα της επιτάχυνσης του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανοίγει εκ νέου ζήτημα και νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων στη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων, με κατεύθυνση, βέβαια την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα, που θα αποκτηθούν από το 2017. Επιπλέον, «προ των πυλών» βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την παραπέρα ενίσχυση της φοροληστείας, απέναντι σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού της χώρας, μέσω του «ανακαθορισμού» των λεγόμενων «τεκμαρτών κριτηρίων διαβίωσης».

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020», το οποίο θα έχει χρονική «αβάντα» δύο ετών σε σχέση με την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προδιαγράφεται για το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την έκθεση για τη νομισματική πολική, επανέλαβε τη θέση για «μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου» του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 2% μετά το 2018, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, μέσω της εφαρμογής ήπιων μέτρων μετάθεσης των λήξεων των δανείων και εξομάλυνσης της αποπληρωμής των τόκων.

Οπως είπε, «αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας και θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά επιτεύξιμους». Πρόκειται, δηλαδή, για την ανακατεύθυνση πόρων των κρατικών προϋπολογισμών, που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους σε τομείς στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Στις «βασικές προϋποθέσεις για επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την «εμπέδωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», την «αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων», η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, τις «μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της σταδιακής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Γ. Στουρνάρας, «ενδεικτικά» ανέφερε τα παρακάτω:

  • Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση για το «νέο χρήμα» έρχεται να κουμπώσει με τη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή, για την «οικειοθελή αποκάλυψη» των αδήλωτων εισοδημάτων της εγχώριας πλουτοκρατίας, που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους «φορολογικούς παραδείσους».
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
Οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «μηνιαίο οικονομικό δελτίο», αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με συνέπειες που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με τους εγχώριους βιομηχάνους, «η σχεδόν αναπόφευκτη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και στον τουρισμό στην Ελλάδα. Αν και εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπερπλεονάσματα» στις πλάτες του λαού με «δημοσιονομικό χώρο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2019-05-03 00:00:00.0)
Πλειστηριασμοί, «ευελιξία» και φοροληστεία στη «μεταμνημονιακή εποχή»(2019-01-26 00:00:00.0)
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για την 4η «αξιολόγηση» και πέραν αυτής(2018-06-09 00:00:00.0)
Το «ηλεκτρονικό χρήμα» και οι αντιδράσεις(2016-08-27 00:00:00.0)
Εντατικές προετοιμασίες για τα επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα»(2016-07-17 00:00:00.0)
Προετοιμασίες ενόψει ανακεφαλαιοποίησης(2015-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ