Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Η χειραγώγηση του λαού στο επίκεντρο των διεργασιών

Συσκέψεις και διαβούλια για τον προγραμματισμό του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου

Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων
Ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων
Εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση και παρεμβάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας για την άμβλυνση όσο το δυνατόν της λαϊκής δυσαρέσκειας, βρίσκονται στο επίκεντρο των συσκέψεων του πρωθυπουργικού επιτελείου. Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες, ο εκλογικός νόμος (η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) αναμένεται να ψηφιστεί στις 20 Ιούλη, ενώ από χτες κυκλοφορούν φήμες ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει σκέψεις για αλλαγές, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης 200 ψήφων.

Οι φήμες αυτές «πατάνε» και στο ατελείωτο παζάρι που έστησε η κυβέρνηση με επίκεντρο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για να υπηρετήσει σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, που πριν λίγες μέρες είχε διαμηνύσει την πρόθεσή του να στηρίξει στη Βουλή τον εκλογικό νόμο, ζητώντας ωστόσο συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσει τις απόψεις του, αίτημα στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε τάχιστα.

Στις 24 Ιούλη αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κι εδώ πληροφορίες κυκλοφορούν λόγο για σκέψεις στου Μαξίμου περί δημοψηφίσματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χτες, εξάλλου, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, συζητήθηκαν και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν στους υδρογονάνθρακες, στις δημόσιες συμβάσεις, στη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Οπως αναμενόταν, συζήτηση έγινε και για τις τηλεοπτικές άδειες, με την κυβέρνηση να επιμένει στον προγραμματισμό της.

Στο μεταξύ, τη ρητορική του «άλλου μείγματος» διαχείρισης επαναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη νέα φάση όξυνσης στην οποία μπαίνουν οι σχέσεις των κρατών στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της αδυναμίας της οικονομίας συνολικά να ανακάμψει και την εμφάνιση ανησυχητικών για το κεφάλαιο στοιχείων σε οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας.

Ετσι, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες: «Είναι πλέον πασιφανής η αποτυχία της άτεγκτης, μονεταριστικής "γραμμής Σόιμπλε" (...) Αντιθέτως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόστηκαν πολιτικές με λογική κεϋνσιανισμού, τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, ώστε να ενδυναμωθεί η τάση αμφισβήτησης της σκληρής, νεοφιλελεύθερης αντίληψης για τη Γηραιά Ηπειρο. Η τάση αυτή ήδη υπάρχει και μπορεί να κερδίσει έδαφος, παρά τις δυσκολίες».

Για «επανατοποθέτηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών» κάνει λόγο και ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης («Real»), προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ