Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι επείγουσα και ρεαλιστική από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων

Αποσπάσματα από την εισήγηση του βουλευτή του Κόμματος, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα
Η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο που καθιστά σήμερα επείγουσα ανάγκη την υιοθέτηση των μέτρων ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία: «Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα (35,7%) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και περίπου εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, 100 δισ. είναι τα δάνεια που χαρακτηρίζονται "κόκκινα". Από αυτά τα 28 δισ. είναι στεγαστικά, τα 10 δισ. καταναλωτικά, τα 20 δισ. είναι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα 40 δισ. μεγάλων επιχειρήσεων και τα 10 είναι στην τράπεζα της Ελλάδας που δημιουργήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του όποιου πλαισίου προστασίας υπήρχε και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών.

Ως ΚΚΕ αναφερόμαστε στην κατάσταση όπου έχει περιέλθει η λαϊκή οικογένεια από το δανεισμό και η πρότασή μας αφορά τα καθυστερούμενα καθώς και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% με 90% των οικογενειών δυσκολεύεται, αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια».

Ανέδειξε, ταυτόχρονα, τη ραγδαία φτωχοποίηση τμημάτων του λαού, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας, των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, των γενικευμένων ελαστικών μορφών απασχόλησης, της φορολεηλασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, σαρώνοντας τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οπως είπε, «τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Σε σύνολο 8 εκ. εργαζομένων και συνταξιούχων, τα 7 εκ. θα διαβιούν πια με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ το χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ζει στην πλήρη ένδεια».

Ο Χρ. Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Ο Χρ. Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή της Βουλής
Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση διασφαλίζει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με τον πακτωλό ενισχύσεων με τον αναπτυξιακό νόμο, την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο φυσικού αερίου των βιομηχάνων, την απαλλαγή από ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και πάει λέγοντας.

Τα «κοράκια» έτοιμα να ορμήξουν

Σε άλλο σημείο, ο Χρ. Κατσώτης είπε: «Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Τα εισοδήματα από την εργασία τους, από την απασχόλησή τους, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Κατέφευγαν στα δάνεια για την υγεία τους, για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να μπορέσουν να έχουν στέγαση.

(...) Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αυτήν την υπερχρέωση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που της "κουρέψατε" τη ζωή, επιβάλλατε άγρια φοροληστεία. Οδηγείτε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στα νύχια των "κορακιών", στα διάφορα funds, που είναι έτοιμα να την κατασπαράξουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρακτήριζε τα διάφορα funds "κοράκια των αγορών", τώρα τους παραδίδει τα "κόκκινα" δάνεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των φτωχών υπερχρεωμένων οικογενειών. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και έχουν οδηγηθεί κυριολεκτικά σε απόγνωση».

Πρόταση που απαντά στις λαϊκές ανάγκες

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ακόμα: «Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτήν που έχετε αποφασίσει μέχρι τώρα. Μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

Η πρόταση για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και την ανακούφισή τους, είναι συνεπής με τη συνολική μας πρόταση, με τη συνολική μας στρατηγική. Απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους.

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της. Δεν είναι ρεαλιστική για το κεφάλαιο, τις τράπεζες και για όσους διαχειρίζονται τις ανάγκες τους, για όσους θέλουν να προστατέψουν, να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θυσιάζοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν μπορεί και τα συμφέροντα των τραπεζών και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να διασφαλίζονται και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού να βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτά είναι ασυμβίβαστα. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, αλλά αποτελεί και μέσο για να οξυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Ο δανεισμός αποτέλεσε ευκαιρία για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη οι τράπεζες.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και στο λαό

Καταλήγοντας, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε: «Το ΚΚΕ την πρόταση νόμου την καταθέτει πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους κτηνοτρόφους. Η ανακούφιση για το λαό θα έρθει μόνο εάν αμφισβητήσει τα συμφέροντα, τη δράση και το ρόλο των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτά είναι μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους άλλους τομείς της οικονομίας είτε είναι τράπεζες είτε είναι εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αν σηματοδοτήσει μια τέτοια αμφισβήτηση, τότε μπορεί να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης.

Η λύση για κάθε λαϊκή οικογένεια είναι να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που είναι η οργάνωσή τους, η ανάπτυξη αγώνων για την αναχαίτιση της επίθεσης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να απαλλαγούν οριστικά από τα δεσμά του βάρβαρου συστήματος. Η μόνη διέξοδος για το λαό είναι η κλιμάκωση της πάλης, η ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας, ώστε να καταστεί ανίσχυρο το πολιτικό σύστημα του κεφαλαίου και να συγκρουστεί με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, να αγωνιστεί για την πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ