Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ζωή σε «φαβέλες» για πρακτικάριους και εποχικούς του Tουρισμού

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Ανάβυσσο, στην τρώγλη που στεγάζει εργαζόμενους ενός πεντάστερου ξενοδοχείου

Εικόνα εγκατάλειψης στο εξωτερικό...
Εικόνα εγκατάλειψης στο εξωτερικό...
«Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή». Το νόημα αυτού του συνθήματος αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο στην κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, από τη μια, και στις άθλιες συνθήκες διαμονής των εργαζομένων και των πρακτικά ασκούμενων στα ξενοδοχεία από την άλλη.

Στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται ως εποχικό προσωπικό, αλλά και σπουδαστές τουριστικών σχολών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Η παροχή διαμονής είναι ευθύνη των εργοδοτών, ωστόσο για τα καταλύματά τους δεν περισσεύει ούτε μισό από τα πολλά ...«αστέρια» των ξενοδοχείων.

Η εικόνα δεν αφορά μόνο τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Μπορεί να την αντικρίσει κανείς και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις συνοψίζεται σε ένα «πλάνο», όπως το παρακάτω: Ανάμεσα στον παραλιακό δρόμο και τη θάλασσα, στην περιοχή της Φώκαιας, βρίσκεται το «πεντάστερο» ξενοδοχείο. Στην ιστοσελίδα του υπόσχεται στους πελάτες «τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου πόλης σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο», για τις οποίες χρεώνει 200 και 300 ευρώ την κάθε διανυκτέρευση.

Ακριβώς απέναντι, στην άλλη μεριά του δρόμου, ένα κτίριο μοιάζει με την πρώτη ματιά εγκαταλειμμένο. Με μια δεύτερη πιο κοντινή ματιά φαίνονται ορισμένα σημεία ζωής, κάποια απλωμένα ρούχα, μια - δυο καρέκλες σε ένα μπαλκόνι. Το κτίριο αυτό, που μοιάζει με τρώγλη, «στεγάζει» τους εργαζόμενους, κυρίως εποχικούς, αλλά και δεκάδες σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο πολυτελές ξενοδοχείο!

...και στο εσωτερικό του κτιρίου
...και στο εσωτερικό του κτιρίου
Οι συνθήκες διαμονής στο συγκεκριμένο «κατάλυμα» έχουν ήδη προκαλέσει την παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που έχει απαιτήσει από το υπουργείο Τουρισμού να βρεθεί άμεσα άλλος χώρος για τη διαμονή των σπουδαστών και των εργαζομένων. Σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σπουδαστές και εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο και τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου, ο «Ριζοσπάστη» συζήτησε με την Κατερίνα Λαζανά, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Ακατάλληλες από κάθε άποψη συνθήκες

«Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται απέναντι από την ξενοδοχειακή μονάδα και μισθώνεται από αυτήν για τη διαμονή σπουδαστών αλλά και εργαζομένων. Είναι προφανές ότι δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης για πολλά χρόνια. Η εικόνα της εγκατάλειψης είναι φανερή τόσο στο εξωτερικό του κτιρίου, όσο και στους εσωτερικούς του χώρους και τα δωμάτια», λέει η Κατερίνα Λαζανά.

Οπως τονίζει, πρόκειται για εικόνα που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την καταλληλότητα και την ασφάλεια του κτίσματος: Στα μπαλκόνια υπάρχουν σημεία που έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται, στα δωμάτια σίδερα προεξέχουν από τα πατώματα, οι σωληνώσεις είναι σάπιες και σκουριασμένες, στους τοίχους υπάρχει υγρασία και σοβάδες που πέφτουν.

...αλλά δεν φροντίζει ούτε για ένα καλάθι προκειμένου να μαζεύονται τα άπλυτα σεντόνια των σπουδαστών
...αλλά δεν φροντίζει ούτε για ένα καλάθι προκειμένου να μαζεύονται τα άπλυτα σεντόνια των σπουδαστών
Στην κατάσταση αυτή προστίθεται η έλλειψη πρόβλεψης για την καθαριότητα και την απολύμανση του χώρου, που δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες από άποψη υγιεινής. «Ακόμα και η αλλαγή στα σεντόνια και τις πετσέτες γίνεται με τα άπλυτα να συγκεντρώνονται πεταμένα στο πάτωμα μπροστά από το ασανσέρ, στο ίδιο πάτωμα που μπορεί κανείς να δει τις κατσαρίδες να πηγαινοέρχονται η μια μετά την άλλη», περιγράφει.

Δεν πρόκειται για μια εξαίρεση, επισημαίνει η Κατερίνα Λαζανά, αλλά για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί. «Η διαμονή που παρέχεται σε όλη την Ελλάδα είναι διαμονή σε πάρα πολύ άσχημες συνθήκες: Από τις "φαβέλες" της Μυκόνου, όπου οι συνάδελφοι ζουν μέσα σε καταυλισμούς από κοντέινερ, μέχρι τη Ρόδο όπου μένουν σε υπόγεια και δώματα σε ταράτσες, συνθήκες για τις οποίες έχουμε κάθε χρόνο καταγγελίες από εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί εποχικά αλλά και από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Ιδια είναι η εικόνα και από τα νησιά του Ιονίου», σημειώνει.

Το Συνδικάτο έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Τουρισμού, με τηλεφωνική παρέμβαση στην επόπτρια της πρακτικής άσκησης. Στο ξενοδοχείο είχαν ξεκινήσει την πρακτική από τον Ιούνη 8 σπουδαστές, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι 30 από την 1η Ιούλη.

Διαφημίζει πολυτελή δωμάτια στην ιστοσελίδα του...
Διαφημίζει πολυτελή δωμάτια στην ιστοσελίδα του...
Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους το Συνδικάτο προέταξε το ζήτημα των σπουδαστών, η Κατερίνα Λαζανά εξηγεί: «Πρόκειται για εργαζόμενους νέους σε ηλικία που στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο. Είναι απαράδεκτο στα πρώτα τους αυτά βήματα να μαθαίνουν και να συνηθίζουν στη μιζέρια, στην εξαθλίωση και το "έτσι είναι". Επιπλέον, εργοδότες αλλά και ορισμένοι διευθυντές σχολών δεν τους αναγνωρίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν την απειλή να διακοπεί η πρακτική όποιου μιλά και διαμαρτύρεται».

Το πρόβλημα αφορά επίσης τους όρους εργασίας. Αν και ο υπάρχων κανονισμός πρακτικής άσκησης προβλέπει 8ωρη βάρδια για τους σπουδαστές, και 6ωρη για όσους είναι ανήλικοι, η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται. «Δουλεύουν ακόμα και δέκα ώρες την ημέρα, για ένα μισθό 308 ευρώ το μήνα», αναφέρει η Κατερίνα Λαζανά και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και έχει προκαλέσει και στο παρελθόν αντιδράσεις από το Συνδικάτο.

Στην πράξη, μέσα από την πρακτική άσκηση τα ξενοδοχεία εξασφαλίζουν εργαζόμενους ο μισθός των οποίων είναι πιο μικρός από το κόστος της διανυκτέρευσης στα δωμάτιά τους. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας της πρακτικής, αυτά εποπτεύει το υπουργείο Τουρισμού και η κατάσταση δεν βελτιώνεται όσες κυβερνήσεις κι αν έχουν αλλάξει. Ο,τι μας είχε πει η προηγούμενη υπουργός, στέλεχος της ΝΔ, πριν τρία χρόνια που είχαμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το καθεστώς της πρακτικής άσκησης, τα ίδια ακριβώς είπαν και οι σημερινοί εκπρόσωποι του υπουργείου, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει.

Δεν θα γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω

Το Συνδικάτο προγραμματίζει τις επόμενες πρωτοβουλίες του, μαζί με το παράρτημά του στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με αίτημα να βρεθεί κατάλληλος χώρος διαμονής όπου θα μεταφερθούν όλοι, σπουδαστές και εργαζόμενοι. Στις πρωτοβουλίες αυτές είναι απαραίτητη, όπως τονίζει η Κ. Λαζανά, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων και των σπουδαστών.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη: «Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε "τι να κάνουμε", "πέρσι ήμασταν στη Μύκονο και ζούσαμε στα κοντέινερ" ή ότι "τώρα έχουμε συνηθίσει"», τονίζει και συνεχίζει: «Στο ερώτημα "τι να κάνουμε;" η απάντηση είναι πρώτα από όλα να είμαστε γραμμένοι στο συνδικάτο μας, να ενημερώνουμε για τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεύτερον, δεν μπορούμε να δεχθούμε, σήμερα, το 2016, να ζούμε και να εργαζόμαστε όπως ζούσαν και εργάζονταν οι σερβιτόροι, οι μάγειρες και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το 1918, όταν ιδρύθηκε δηλαδή το Συνδικάτο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε έτσι απλά ότι θα γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω, επειδή μας το επιβάλλουν οι εργοδότες». Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Κατερίνα Λαζανά, «η χλιδή, ο πλούτος, αυτό που "γυαλίζει" μέσα στα ξενοδοχεία, είναι ο κόπος και ο μόχθος εκατοντάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνθήκες εργασίας αλλά και διαμονής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ