Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Και με νομοθετική βούλα η εκμετάλλευσή τους

Νέο πεδίο για «καραβιές» μαθητευόμενων, φθηνού δηλαδή εργατικού δυναμικού προς εκμετάλλευση, ανοίγει στο τουριστικό και ξενοδοχειακό κεφάλαιο της χώρας η κυβέρνηση, με την νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας, Παιδείας και Πολιτισμού - Τουρισμού, με την οποία υποτίθεται ότι ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών/μαθητών Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την νέα ΚΥΑ εξαιρούνται πλήρως οι μαθητές των Σχολών με έδρα σε χώρες εκτός της ΕΕ (για τις οποίες «τα προγράμματα πρακτικής άσκησης διέπονται από διμερείς ή διακρατικές συμφωνίες»).

Σύμφωνα με το άρθρο 6 ορίζεται ότι «το ποσοστό των ασκούμενων που τοποθετούνται σε κάθε ξενοδοχείο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού του και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος». Ο αριθμός αυτός αφορά το σύνολο των μαθητών/σπουδαστών δημόσιων και ιδιωτικών σχολών που θα μπαίνουν στα ξενοδοχεία, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι το ποσοστό των μαθητών δεν μπορούσε να ξεπερνά το 10% του τακτικού προσωπικού και αφορούσε τις σχολές του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ, πρώην Σχολές ΣΤΕ).

Οι μαθητευόμενοι, με την νέα ΚΥΑ θα «κάνουν πρακτική» 8 ώρες (εξαιρούνται οι ανήλικοι) και θα αμείβονται με το 60% του κατώτατου βασικού μισθού της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή με περίπου 450 ευρώ το μήνα. Προβλέπεται δε, για όσους θα κάνουν πρακτική εκτός του νομού όπου ζουν, μια επιπλέον αποζημίωση με το 20% του κατώτατου βασικού μισθού της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ. Επίσης, η κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις αξιώσεις του τουριστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου απαλλάσσει την εργοδοσία από την ασφάλιση των μαθητών/σπουδαστών αφού οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να ασφαλίζουν τους μαθητές μόνο για υγειονομική περίθαλψη και για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Η νέα ρύθμιση κινείται πέρα και έξω από τα αιτήματα του σπουδαστικού/μαθητικού και συνδικαλιστικού κινήματος, που διεκδικούν η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με 6ωρη απασχόληση και αποδοχές 8ωρου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ για θέματα Παιδείας μέσα στην πανδημία(2020-04-16 00:00:00.0)
Οι ανάγκες των σπουδαστών σε πλήρη αντίθεση με τις παρεμβάσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου(2018-07-28 00:00:00.0)
Περιοδεία στους μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ(2011-02-19 00:00:00.0)
Οταν μιλούν για «μαθητεία» εννοούν δουλεία(2009-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ