Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι εξελίξεις στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ χτυπάνε «καμπανάκι» για όλους τους εργαζόμενους

Συνέντευξη με την Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρο του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»)

Με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ, τους αγώνες που δίνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη») και τις πρωτοβουλίες που παίρνει για συντονισμό με άλλα σωματεία, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρο του Σωματείου.

***

-- Σε ποια θέση βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» και τι διεκδικούν; Πώς προέκυψε η σημερινή κατάσταση;

-- Oι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες. Εκατοντάδες από εμάς κάνουμε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, τα δεδουλευμένα 5,5 μηνών και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Η εξόφληση του Γενάρη, που υποτίθεται ότι θα γινόταν μέχρι τα τέλη Μάη, και της διπλής μισθοδοσίας, που είχε δεσμευτεί στο δικαστήριο ότι θα γινόταν μέσα στον Ιούνη, έως σήμερα δεν έχουν γίνει. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η εργοδοσία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Και στο παρελθόν έδινε υποσχέσεις και ημερομηνίες για την καταβολή της μισθοδοσίας, δεσμευόταν στο υπουργείο Εργασίας και στα κατά τόπους τμήματα του ΣΕΠΕ, χωρίς ποτέ να ανταποκρίνεται. Αντίθετα, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους, για να επιστρέψουν στα καταστήματα, με απειλές και εκβιαστικά διλήμματα.

Εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» διαδηλώνουν στην Αθήνα με το Πανελλαδικό τους Σωματείο
Εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» διαδηλώνουν στην Αθήνα με το Πανελλαδικό τους Σωματείο
Η συμφωνία της «Καρυπίδης» πριν από 2,5 χρόνια να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «Μαρινόπουλος», δεν έλυσε τα προβλήματά μας, όπως ορισμένοι πίστευαν και διέδιδαν. Αντίθετα, η εργοδοσία, ακολουθώντας τις συνήθεις πρακτικές, μετά από ένα μικρό διάστημα καθυστερούσε συστηματικά τη μισθοδοσία, έκλεινε καταστήματα και απέλυε συναδέλφους, μετέθετε, τρομοκρατούσε και απειλούσε. Η απληρωσιά εντάθηκε μετά τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης με την «Αφοί Καρυπίδη», σε συνέχεια της συμφωνίας «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη».

Για να μπορέσει να «κουρέψει» τα χρέη της, κυρίως προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, και παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες μας, μαζί με τον «Μαρινόπουλο», η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή αρχικά στο άρθρο 99 (πτώχευση) και μετά στο 106β (εκκαθάριση εν λειτουργία). Ο «Μαρινόπουλος» δέχτηκε να «κουρέψει» τις οφειλές της «Καρυπίδης» και λίγες μέρες αργότερα, έκανε κι αυτός αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99! Είναι κι αυτό ένα δείγμα των συνεννοήσεων που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σε βάρος συνολικά των εργαζομένων.

Ο Καρυπίδης καλούσε τους εργαζόμενους να δείξουν ανοχή στην απληρωσιά, με την υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε συνεργασία με την «Μαρινόπουλος» και την «MARKET IN», με τους οποίους έλεγε ότι υπάρχει συμφωνία για εφοδιασμό των καταστημάτων του. Οπως φάνηκε, όμως, ο «Μαρινόπουλος» αδυνατεί να ξοφλήσει ακόμα και τους δικούς του προμηθευτές και τώρα οδηγείται στον πτωχευτικό κώδικα, πράγμα που δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά ήταν γνωστό στην αγορά εδώ και μήνες.

-- Πώς απάντησε το σωματείο στην επίθεση αυτή της εργοδοσίας;

-- Το σωματείο και οι εργαζόμενοι απαντήσαμε συσπειρωμένοι στις απαιτήσεις και τα σχέδια της εργοδοσίας. Η απόφασή μας να μη δεχτούμε να υπογράψουμε την εξουσιοδότηση που μας ζητούσαν για την εκδίκαση του αιτήματος για ένταξη στο άρθρο 106β, μας δικαίωσε.

Για να μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες αρνήσεις και αντιδράσεις των συναδέλφων, παρουσίασε λίστα με 1.361 ονόματα εργαζομένων που στήριζαν τάχα την επιλογής της. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστές θα δουν ότι έγινε «λάθος» αρίθμηση και ότι η λίστα περιλαμβάνει 600 περίπου εργαζόμενους. Τις αλχημείες και τα μαγειρέματα της εργοδοσίας τα γνωρίζουμε χρόνια τώρα. Για παράδειγμα, η καταβολή ενός μισθού σε 40-50 εργαζόμενους ήταν η ...εξόφληση όλου του προσωπικού που υποστήριζε ότι έκανε η εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας!

-- Τι συμπεράσματα αποκομίζετε από το δικό σας αγώνα;

-- Ενα βασικό συμπέρασμα είναι ότι διέξοδος για τους εργαζόμενους μπορεί να υπάρξει μόνο με οργάνωση της πάλης, με συσπείρωση στα σωματεία, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και την πολιτική που τα στηρίζει και τα υπηρετεί. Αυτό είναι που τους ασκεί πραγματική πίεση, καθυστερεί τα σχέδιά τους, τους «πονάει». Γι' αυτό θέλουν να αλλάξουν το συνδικαλιστικό νόμο. Γι' αυτό ο «Καρυπίδης» επιτίθεται στο σωματείο, τρομοκρατεί και ζητάει να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις και να γυρίσουμε απλήρωτοι και με σκυμμένο το κεφάλι στη δουλειά.

Η πείρα από μια σειρά χώρους που οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να βάλουν πλάτη στην εργοδοσία, που συμφώνησαν να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι», να δουλεύουν ακόμα και απλήρωτοι για να ξεπεράσει η επιχείρηση τα προβλήματα και να σώσουν τάχα τις θέσεις εργασίας, έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μαζικά στην ανεργία.

Γι' αυτό καλούμε ακόμα και τώρα τους συνάδελφους μας στην επιχείρηση που δείχνουν αναστολές και δεν έχουν μπει στον αγώνα, να το κάνουν τώρα. Να μην υποκύψουν στις αυταπάτες, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την τρομοκρατία του «Καρυπίδη». Και ας αφήσει η εργοδοσία τα ψέματα ότι για να σωθεί η επιχείρηση πρέπει να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, ότι θα φταίμε εμείς αν κλείσει η επιχείρηση.

Τις επιχειρήσεις τις κλείνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαθήρια του κάθε κλάδου, καθώς και οι ίδιοι οι καπιταλιστές εργοδότες, που όταν κρίνουν πως είναι για το συμφέρον τους, μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους κλάδους, για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.

-- Πώς στέκεται απέναντι στον αγώνα σας η κυβέρνηση;

-- Ο αγώνας μας έδειξε και δείχνει το εξής: Από τη μια είμαστε εμείς και το δίκιο μας, μαζί με τους συναδέλφους από άλλα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, και από την άλλη η εργοδοσία, το κράτος και τα τσιράκια τους, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που όλοι μαζί έχουν στοιχηθεί στο πλευρό του «Καρυπίδη».

Δείτε ποιοι είναι αυτοί που τάχτηκαν στο πλευρό του εργοδότη Καρυπίδη, στο δικαστήριο που έγινε στην Αθήνα: Οι αντιδήμαρχοι Νάουσας, Κιλκίς, Αλμυρού, Βέροιας, Πέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, το τμήμα Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο της Κατερίνης. Μαζί με όλους αυτούς, στήριξη στην εργοδοσία έδωσαν μέχρι και οι μητροπολίτες Δημητριάδος και Βέροιας!

Η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας χρόνια τώρα στήριζε την εταιρεία και έκλεινε τα μάτια στις κατάφωρες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Και όταν δεν μπορούσε πλέον να το κάνει, απλά άλλαζε το νόμο. Στις κατηγορίες της εταιρείας ότι φταίμε οι εργαζόμενοι, ότι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις «διαλύουν τη λειτουργίας της» και ότι οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «ισοδυναμούν με την επιδίωξη του οικονομικού ενταφιασμού της», με τη σιωπή της πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της εταιρείας. Αυτά για να ξέρουμε ποιοι είναι δίπλα μας και ποιοι απέναντί μας...

-- Εχοντας την πείρα από την «Καρυπίδης», τι θα λέγατε στους συναδέλφους σας στον «Μαρινόπουλο»;

-- Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον για τους εργαζόμενους και την εργοδοσία. Οτι είναι μεγάλο ψέμα πως όταν μια επιχείρηση πηγαίνει καλά, θα έχουμε και εμείς μια καλύτερη ζωή και όταν στηρίζουμε την επιχείρηση στα δύσκολα, θα κρατήσουμε τη δουλειά μας. Την επίθεση της εργοδοσίας την βιώσαμε και συνεχίζουμε να την βιώνουμε τόσο σε συνθήκες που η επιχείρηση πήγαινε καλά, όσο και τώρα που εμφανίζει προβλήματα.

Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το σωματείο μας είχε δίκιο όταν ενημερώναμε τους συναδέλφους μετά τη συμφωνία με τον «Μαρινόπουλο» ότι αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί λύση στα προβλήματά μας, ότι δεν διασφαλίζει τη δουλειά και τα δικαιώματά μας.

-- Την προηγούμενη βδομάδα πήρατε μια πρωτοβουλία συντονισμού με άλλα σωματεία για τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

-- Εκτιμάμε σήμερα ότι χρειάζεται να «ανοίξουμε» τον αγώνα μας, όχι μόνο να γίνει ευρύτερα γνωστός στους εργαζόμενους και τα σωματεία άλλων χώρων και κλάδων, αλλά και για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας, με διεύρυνση του πλαισίου πάλης γύρω από τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε εμείς και χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα σωματεία που συμμετείχαμε σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, συμφωνήσαμε σε μια σειρά κινητοποιήσεις για την ανακούφιση των εργαζομένων, σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, τράπεζες και αλλού. Απαιτούμε, επίσης, δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους και ανέργους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ταυτόχρονα, σαν σωματείο προχωράμε σε κεντρικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες με αυτά τα αιτήματα, αλλά και με τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες της πόλεις.

Είμαστε πεισμένοι ότι η συντονισμένη αυτή δράση είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει η πίεση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να τους υποχρεώσει σε υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις μας, παράλληλα με την προσπάθεια που κάνουμε να συσπειρώσουμε στο σωματείο ακόμα περισσότερους συναδέλφους, να αποκαλύψουμε την πραγματική αιτία της επίθεσης που δεχόμαστε, εμείς και οι άλλοι εργαζόμενοι, στον κλάδο και ευρύτερα, να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην ανασύνταξη του κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ