Επιταχύνονται οι διεργασίες και οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για την πορεία και το μέλλον της ΕΕ
Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με φόντο το Brexit, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια και οι κόντρες σε επίπεδο ΕΕ, εν μέσω και των ανταγωνισμών αλλά και της αβεβαιότητας που εξαπλώνεται γύρω από τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην ΕΕ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος ομολογεί τις «δεύτερες σκέψεις» που υπάρχουν σε επιτελεία της Ευρωζώνης, σχετικά με την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας, πολλά μπορούν να συμβούν», δήλωσε σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να περιμένουμε εάν πράγματι θα έρθει η έξοδος».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε μια ενδεχόμενη παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ μιλά για την παγίωση μιας ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «η Μ. Βρετανία μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες θα βρίσκονται στον εξωτερικό κύκλο. Η Ευρωζώνη θα αποτελείται από χώρες ισχυρά ενσωματωμένες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο Γιούνκερ για ταχεία διεύρυνση της Ευρωζώνης δεν είναι ρεαλιστικό, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή καμιά χώρα που δεν βρίσκεται στην Ευρωζώνη δεν εκπληρώνει όλα τα κριτήρια ένταξης», όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η ΕΚΤ σε πρόσφατη έκθεση.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, «επέκρινε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ: «Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους, να εφαρμόσει τις Συνθήκες», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός».
Ουσιαστικά, ο Β. Σόιμπλε εστιάζει την κριτική του στην επιλεκτική εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, με τις «παρατάσεις» που δίνονται σε κράτη - μεταξύ των οποίων και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γαλλία - για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, δήλωσε ότι είναι θέμα της Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, αλλά «έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν πρότεινε χτες το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017, συνολικού ύψους 134,9 δισ. ευρώ (περίπου στα περσινά επίπεδα), χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ΕΕ κατά μία βαθμίδα (σε AA από AA+), ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, με αφορμή την πτώχευση της «Μαρινόπουλος» υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους άλλους «θεσμούς» αναζητούν μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν την ελληνική οικονομία από τέτοια φαινόμενα, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit, το ΔΝΤ διαβλέπει αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία.