Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ!

Προκλητικός και κυνικός ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Προκλητικός και κυνικός απέναντι στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, αναφορικά με το ΕΚΑΣ. Με την Ερώτηση που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητούσε να ακυρωθούν οι διατάξεις που καταργούν το ΕΚΑΣ και επιφέρουν απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στην τριετία 2016 - 2019.

Μια μέρα μετά την εφαρμογή της περικοπής, με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη, ο υφυπουργός Εργασίας λοιδόρησε από το βήμα της Βουλής τούς τουλάχιστον 80.000 χιλιάδες συνταξιούχους που έχασαν σε πρώτη φάση το βοήθημα και υπερασπίστηκε στο σύνολό του τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη.

Συγκεκριμένα, ο Αν. Πετρόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «εκείνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη ιδιαίτερα των χαμηλών συντάξεων» και εξαπέλυσε χυδαία επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους οποίους προσπάθησε να ενοχοποιήσει για το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποίησαν το ΕΚΑΣ ως μηχανισμό μείωσης της συντάξεων, με την αυξομείωση των κριτηρίων.

Οπως είπε, «το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!». Στη συνέχεια, αναλώθηκε σε μια «σολομωνική» με τα εισοδηματικά κριτήρια παροχής του ΕΚΑΣ, για να δικαιολογήσει την περικοπή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι σήμερα αναγκαίο, επειδή μειώθηκε στα 13 ευρώ η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέσο όρο των κατώτατων εισοδημάτων και το κατώτερο όριο των συντάξεων.

Προειλημμένη απόφαση

Ο Αν. Πετρόπουλος επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν προειλημμένη. Οπως είπε, «γιατί ξαφνικά όλοι αιφνιδιάζονται; Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Ηταν παλαιά απαίτηση και παλαιά δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είχαν δεσμευτεί για την κατάργησή του. Επήλθε τώρα, μετά από συμφωνία, εκείνο που συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2015 και υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο».

Μετά από αυτά, κάλεσε τους συνταξιούχους να πουν κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση που τους κόβει το ΕΚΑΣ, ισχυριζόμενος ότι το «αντίδοτο» βρίσκεται στις «στις νέες δομές τους συστήματός μας», όπου «ενισχύουμε τις χαμηλές συντάξεις», και παρέπεμψε στην ...ανάπτυξη για τη σωτηρία των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ότι «από 1/1/2019 οι αναπληρώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις θα ενισχύονται μέσα από την ανάπτυξη, την οποία πιστεύουμε ότι θα έχουμε μέσα από το ΑΕΠ».

Στα επιχειρήματα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρόσθεσε κι αυτό των «στρεβλώσεων» που δημιουργεί το βοήθημα, φέρνοντας το εξής παράδειγμα: «Κάποιος που έπαιρνε σύνταξη 663 ευρώ, παίρνει ΕΚΑΣ. Κάποιος που παίρνει 665 ευρώ σύνταξη, δεν παίρνει ΕΚΑΣ. Μιλάμε γι' αυτήν τη διαφορά των 2,5 ευρώ. Ο πρώτος θα πάρει παραπάνω 2.760 ευρώ ετησίως, ο άλλος λιγότερα, επειδή πήρε 2,5 ευρώ παραπάνω (...) Αυτό είναι παράλογο και οδηγούσε κάποιον να προτιμά να είναι μόνο δεκαπέντε χρόνια ασφαλισμένος. Ξέρετε πολύ καλά πού γινόταν αυτό. Γινόταν στον κλάδο των οικοδόμων».

Απροκάλυπτη κοροϊδία

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο Χρ. Κατσώτης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι με άλλον τρόπο θα συμπληρώσετε την απώλεια. Με ποιον; Λέτε ότι το ποσό αναπλήρωσης θα είναι μεγαλύτερο για τον μικροσυνταξιούχο...». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός ζευγαριού συνταξιούχων, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ (916,68 ευρώ μηνιαίως), που χάνουν και οι δυο το ΕΚΑΣ επειδή η κυβέρνηση έθεσε ως νέο όριο αυτό το ποσό, όταν το 2015 το όριο ήταν στα 15.380 ευρώ.

Είπε ο Χρ. Κατσώτης, χωρίς να πάρει απάντηση: «Πείτε μου, λοιπόν, αν θα χάσει το ΕΚΑΣ ένας συνταξιούχος που έχει 5.508 ευρώ και που η σύζυγός του έχει 5.508 ευρώ, τι αναπλήρωση θα έχουν αυτοί που θα χάσουν το έτος 5.520 ευρώ; Απαντήστε μου σε αυτό, αφού έχετε κάνει, λοιπόν, τις προσθαφαιρέσεις. Γι' αυτούς τους δύο μικροσυνταξιούχους ποια θα είναι η κάλυψη των απωλειών;

Κοιτάξτε, κύριε υπουργέ, δεν μπορείτε να λέτε ψέματα μία, δύο και τρεις φορές. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και σήμερα βλέπουν οι συνταξιούχοι να λείπουν από το πορτοφόλι τους αυτά που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Και σήμερα πάλι, λέτε ψέματα ότι θα αναπληρώσετε αυτό το καταργημένο ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους. Δεν λέτε, όμως, πώς.

Ποιο ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο υπολογισμός της σύνταξης, όπως εσείς το ρυθμίσατε με τον τελευταίο νόμο, προβλέπει συντάξεις πείνας για όλους, μειώσεις από 15% έως 30%; Τι είναι αυτά, λοιπόν, που λέτε στον κόσμο σήμερα; Ποια αναπλήρωση θα κάνετε; Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση που καταργεί το ΕΚΑΣ και να την πάρετε πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ