Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12468

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις, στις 12 μ.


ΣΕΛ.  9
Στις 143.000 οι συνταξιούχοι που χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ

Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά, για να καλύψει η κυβέρνηση τη «χασούρα» από τη μη αναδρομική ισχύ του νόμου!


ΣΕΛ.  9

Δεν συμβιβάζονται οι λαϊκές ανάγκες και η υποταγή της Υγείας στα μονοπώλια

Τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην πρόληψη, στην προστασία και την αποκατάσταση της υγείας του έφερε, χτες, στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα προς τον υπουργό Υγείας. Με την Επίκαιρη Επερώτηση το ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμορφώνει την πολιτική της στην Υγεία με κριτήριο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

  • Στη συζήτηση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και τοποθετήθηκαν βουλευτές του Κόμματος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση χωρίς ανάπαυλα

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν αυτήν τη βδομάδα την πρώτη «κρυάδα» από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη. Τόσοι είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν αυτό το σημαντικό για την επιβίωσή τους επίδομα, κατ' εφαρμογή της σταδιακής κατάργησής του μέχρι το 2019.

Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως το επίδομα. Στο τέλος του 2019, οι 340.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα έχουν χάσει το ΕΚΑΣ θα μετρούν απώλειες της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν συνολικά από τις λαϊκές οικογένειες, καθώς οι σημερινοί συνταξιούχοι, με τα πενιχρά τους εισοδήματα, ζουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για τα ζευγάρια των συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο το επίδομα και τώρα το χάνουν, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνάει τα 11.000 ευρώ, που είναι το νέο όριο το οποίο καθορίζει ο νόμος.

Από βδομάδα έπεται συνέχεια. Η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα αποκαλύψει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς ο τρόπος που διατυπώνονται στο νόμο τα όρια και ο υπολογισμός των νέων περικοπών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστούν μειώσεις πολύ περισσότεροι απ' όσους υπολογίζονταν αρχικά. Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις είναι βέβαιες για εκείνους τους συνταξιούχους που παίρνουν σήμερα 1.150 ευρώ καθαρά από επικουρική και κύρια σύνταξη.

Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και πολλοί από τους δημόσιους υπάλληλους που είδαν χτες το μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο να καταβάλλεται μειωμένο κατά 40% μεσοσταθμικά, ενώ η συνολική μείωση, αν υπολογιστούν και οι προηγούμενες περικοπές, φτάνει το 60%. Είναι φανερό ότι και αυτό το συμπλήρωμα της σύνταξης, που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, όπως και τα εφάπαξ που επίσης μειώνονται, σε μερικά χρόνια θα εξαϋλωθούν.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις «επιδόσεις» που κατέγραψε το κοντέρ της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης την τελευταία βδομάδα, οπότε μπήκαν σε εφαρμογή ορισμένες από τις βασικότερες προβλέψεις του νόμου που ψηφίστηκε το Μάη, κυρίως αυτές που αφορούν περικοπές σε αποδιδόμενες συντάξεις. Εννοείται ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όταν πλέον θα αρχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις με το νέο σύστημα.

Απέναντι σ' αυτόν τον ορυμαγδό των μειώσεων, που μεταφράζεται σε χειρότερους όρους ζωής για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση στέκεται με ωμότητα και κυνισμό, τολμώντας ακόμα και να κουνάει το δάχτυλο σ' αυτούς που κόβει το ΕΚΑΣ. Με συκοφαντίες και λάσπη στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα, προσπαθεί να αθωώσει τις περικοπές, ακριβώς για να «βγάλει λάδι» την πολιτική του κεφαλαίου, που θέλει ένα ασφαλιστικό σύστημα φτηνότερο για την εργοδοσία και το κράτος.

Αυτό που επιδιώκουν είναι η μετατροπή της Ασφάλισης και της σύνταξης σε ατομική υπόθεση, μέσα από ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο θα ξέρεις τι πληρώνεις όχι όμως τι θα πάρεις, και με τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης να αλωνίζουν. Αυτό τους το σχέδιο το ντύνουν με το μανδύα της «δικαιοσύνης» και της «αντιμετώπισης των στρεβλώσεων», όπως προσπάθησε να κάνει και προχτές ο υφυπουργός Εργασίας, δίνοντας μια αισχρή παράσταση στη Βουλή.

Είναι φανερό ότι η επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν γνωρίζει ανάπαυλα, είτε συζητάμε για την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων, είτε για την εφαρμογή τους, είτε για την προετοιμασία νέων, όπως αυτά για τα Εργασιακά. Επομένως, ούτε η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού μπορεί να κάνει παύση. Η διαμαρτυρία Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας, οι κινητοποιήσεις σε χώρους που τα προβλήματα είναι οξυμένα, η δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις, είναι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.


25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκίνησε χτες η μεγάλη συνάντηση νεολαίας στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις του Διημέρου με τη συγκέντρωση στο μνημείο των μαχητών της Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Με μεγάλη συμμετοχή νέων απ' όλη τη χώρα ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Πισοδέρι της Φλώρινας και θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή, με μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη της Φλώρινας.


ΣΕΛ.  16   -   17


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «δημόσια διαβούλευση» ο εκλογικός νόμος, συνεχίζονται τα παζάρια

ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Προϋποθέσεις για κλιμάκωση μετά την απεργία

ΣΕΛ.  10
«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους η απόφαση του δικαστηρίου

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org