Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκά παζάρια εν μέσω γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών

Συνοδεία πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπριελ

Από συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Γκάμπριελ, το Μάρτη του 2015

Eurokinissi

Από συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Γκάμπριελ, το Μάρτη του 2015
Στον άξονα των ιδιωτικοποιήσεων και στην παρουσία γερμανικών μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων επί ελληνικού εδάφους αναμένεται να εστιάσει η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, σοσιαλδημοκράτη Ζ. Γκάμπριελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutche Welle», η οποία επικαλείται κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, ο Ζ. Γκάμπριελ επιδιώκει να προσφέρει στήριξη στις γερμανικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να περιορίσει τα περιθώρια άλλων κρατών, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, για ακόμη μια φορά αποδείχνεται το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ συνδέονται αναπόσπαστα με την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και βέβαια με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Σήμερα Πέμπτη, ο Γερμανός αντικαγκελάριος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ενώ αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στη γερμανική επιχειρηματική αποστολή μετέχουν μεταξύ άλλων οι Hοchtief, Fraport (ήδη έχει αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια), οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίας Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim, επιχειρηματικοί όμιλοι του ενεργειακού κλάδου και των ΑΠΕ, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, καθώς και η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, η οποία μετέχει και στο «Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο», μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα κ.ά.

Και βέβαια, ειδική σημασία έχει το γεγονός ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση της διοίκησης του «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων.

Αύριο Παρασκευή, ο Ζ. Γκάμπριελ θα μιλήσει σε συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές έως το 2020 κι έπειτα».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο συνέδριο (Μάης 2016) που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, από το Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων (BDI) και το περιοδικό «Economist», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, κάλεσε τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των logistics, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής, των φαρμάκων, των μεταλλικών προϊόντων, της οικονομίας υπηρεσιών που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, σημειώνοντας ότι «οι παραπάνω τομείς της ελληνικής οικονομίας υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες σε εκείνους τους επενδυτές που πρώτοι θα τολμήσουν να επενδύσουν».

Πολιτικές διεργασίες στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παράλληλα, σε χτεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Deutche Welle» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα ήθελαν να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο στις τάξεις τους.

Με παράλληλες συνομιλίες με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Ποταμιού, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί επίσης να συμβάλει στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα»...

Στο ύψος τους τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινές δηλώσεις του «ξέκοψε» κάθε πρόωρη συζήτηση περί της μείωσης των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», τουλάχιστον μέχρι την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, το 2018. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Αναφερόμενος στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, με έμφαση στο φορολογικό σκέλος της «προσαρμογής», απάντησε δηκτικά: «Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, βάζοντας πλάτες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι έως ότου η ελληνική κυβέρνηση βρει τη «χρυσή τομή», δεν μπορούν οι Ελληνες πολίτες να λένε «δεν πληρώνω τους φόρους»...

Κόντρες για το «κουμάντο» στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, έντονη εκδηλώνεται η ενδοεπιχειρηματική διαπάλη γύρω από τη συγκρότηση των νέων διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των διαγκωνισμών που συντελούνται ανάμεσα στους μεγαλομετόχους του Ομίλου της Πειραιώς, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός προσωρινού διοικητικού σχήματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες.

Πληροφορίες αποδίδουν την εμπλοκή στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ακόμη και εντός του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, μεταξύ του επενδυτικού fund Paulson και της υπόλοιπης διοίκησης.

Επίσης, ζήτημα φαίνεται να εγείρεται και για τη διοίκηση του ίδιου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που με τη σειρά του αποτελεί μεγαλομέτοχο και των 4 συστημικών τραπεζών, μέσω της συμμετοχής του σε αυτές, από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

«Συνεργασία» συγκυβέρνησης - ΣΕΒ για «επιχειρηματικά πάρκα»

Η «ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με τον επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε σχετική μελέτη των εγχώριων βιομηχάνων.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, τα ευρήματα της μελέτης «θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του νόμου, προκειμένου, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να εισαχθούν βελτιώσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων».

Από την πλευρά του, ο Θ. Φέσσας δήλωσε: «Ενας νόμος, από μόνος του, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, γι' αυτό και προτείναμε στους συναρμόδιους υπουργούς ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων που θα φέρουν τις επιχειρήσεις μέσα στα πάρκα, εκεί όπου μπορούν να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν, με σεβασμό στο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ